Σχεδιασμοί Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείριση Κρίσεων: οι περιπτώσεις πλημμύρας της Μάνδρας και της Εύβοιας

Πτυχιακή Εργασία 24648 356 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμοί Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείριση Κρίσεων: οι περιπτώσεις πλημμύρας της Μάνδρας και της Εύβοιας
Συγγραφέας:
Μενουδάκη-Ευαγγέλου, Μιχαέλλα Bασιλική, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Οι πλημμύρες, αποτελούν την πιο συχνή φυσική καταστροφή και παρουσιάζουν το
μεγαλύτερο κόστος σε ποσοστό ανθρώπινων απωλειών και οικονομικών ζημιών σε
υποδομές και επιχειρήσεις. Η παρούσα εργασία, ασχολείται με τους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των κρίσεων. Οι προτεραιότητες στην φάση έκτακτης ανάγκης είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η διαχείριση έκτακτων αναγκών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μίας καταστροφής ή έπειτα από αυτήν. Επίσης μελετούνται οι περιπτώσεις πλημμύρας στην περιοχή της Μάνδρας (15/11/2017) και της Εύβοιας (09/08/2020) με γνώμονα τις προτεραιότητες στην φάση έκτακτης ανάγκης και των σχεδιασμών που πραγματοποιήθηκαν για την διαχείριση των κρίσεων.

Στις 15 Νοεμβρίου 2017, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής καταγράφηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, οι οποίες απέβησαν μοιραίες για την περιοχή. Ο απολογισμός του φαινομένου αυτού ήταν η απώλεια 23 ανθρώπων και πολλές ζημιές σε υποδομές. Στις 9 Αυγούστου του 2020, η Εύβοια ήρθε αντιμέτωπη με ένα αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχοπτώσεις , με το αποτέλεσμα να είναι κοινό, δηλαδή την πλημμύρα και την απώλεια 8 ανθρώπινων ζωών και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές. Στην παρακάτω εργασία θα παρουσιαστούν δράσεις και γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της έκτακτης ανάγκης και το κατά πόσο βρισκόταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι πλημμύρες, τόσο η πολιτεία όσο και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Στο τελικό τμήμα της παρούσας εργασίας, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί, ύστερα από την διεξοδική μελέτη των δύο περιπτώσεων αλλά και δράσεις που προτείνονται να γίνουν προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Φυσικές καταστροφές - Ελλάδα
Πλημμύρες - Ελλάδα
Διαχείριση κρίσεων
Λέξεις-κλειδιά:
αιφνίδια πλημμύρα, επικινδυνότητα- κίνδυνος-τρωτότητα, Μάνδρα, Εύβοια, διαχείριση έκτακτης ανάγκης
Περιγραφή:
130 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0