Παράμετροι της τροφικής οικολογίας του Σπιζαετού Aquila fasciata

Πτυχιακή Εργασία 24200 217 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράμετροι της τροφικής οικολογίας του Σπιζαετού Aquila fasciata
Συγγραφέας:
Καψανάκη, Βασιλική, Μιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Δέτσης, Βασίλειος
Περίληψη:
Ως τροφική οικολογία ορίζεται η σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος, των εξελικτικών διεργασιών και των διατροφικών συμπεριφορών των διάφορων οργανισμών.
Η μελέτη της τροφικής οικολογίας των πτηνών είναι ένα από τα πιο κοινά θέματα μελέτης στην Οικολογία, καθώς όπως είναι γνωστό η κατανόηση της διατροφής των αρπακτικών ειδών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση της οικολογίας τους. Με τη βοήθεια αυτής της γνώσης οι απασχολούμενοι στην διατήρηση της άγριας ζωής μπορούν να λάβουν μέτρα με σκοπό την προφύλαξη και διατήρηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού των ειδών.
Στην συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ενός ζευγαριού Σπιζαετών Aquila fasciata και του νεοσσού του στο νησί της Άνδρου.
Τα απαραίτητη στοιχεία συλλέχθηκαν με τη χρήση κάμερας ψηφιακού ίχνους που τοποθετήθηκε στη φωλιά τους και ήταν εν ενεργεία για 9 μέρες τον Μάϊο του 2019.
Από την καταγραφή προέκυψαν αποτελέσματα για την διατροφική προτίμηση του είδους στο συγκεκριμένο ενδιαίτημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θηραμάτων άνηκε στο είδος Lacerta trilineata, κοινώς τρανόσαυρα, της οικογένειας Lacertidae.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν αναμενόμενο καθώς σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες για την τροφική οικολογία του είδους φαίνεται ότι τα ερπετά είναι από τις τελευταίες επιλογές θήρευσης του σπιζαετού, προηγούνται τα μικρά θηλαστικά και τα πτηνά.
Λέξεις κλειδιά: Τροφική Οικολογία, δίαιτα, Aquila fasciata, Lacerta trilineata, Ελλάδα- νήσος Άνδρος, διατροφική συμπεριφορά, αρπακτικά
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-10
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Περιβαλλοντικές επιστήμες
Λοιπά Θέματα:
Οικολογία - Ελλάδα
Περιβάλλον - Διαχείριση
Λέξεις-κλειδιά:
Ελλάδα
Περιγραφή:
63 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VasilikiKapsanaki.pdf

6 MB