Η ερημοποίηση στην Ελλάδα

Πτυχιακή Εργασία 24192 267 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ερημοποίηση στην Ελλάδα
Συγγραφέας:
Καραδημήτρης, Αθανάσιος Σ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Ο Ελλαδικός χώρος από την αρχαιότητα έως σήμερα έχει δεχθεί μεγάλη «πίεση» λόγω της ανθρώπινης παρουσίας. Μιας παρουσίας που βασίζεται εξολοκλήρου στο φυσικό περιβάλλον για την ευημερία του και την ανάπτυξη και εξαρτάται από τις κλιματικές μεταβολές και την παραγωγικότητα του εδάφους.
Τα τελευταία χρόνια η σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας έχουν οδηγήσει τη χώρα μας αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ανθρώπινης παρουσίας. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άλλο από την ερημοποίηση.
Η διαδικασία της ερημοποίησης έχει ξεκινήσει για τα καλά στην χώρα μας επηρεάζοντας χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής έκτασης. Ως ερημοποίηση ορίζεται η υποβάθμιση του εδάφους και τους περιβάλλοντος γενικότερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μείωση ή ακόμη και απώλεια της παραγωγικότητας κυρίως λόγω διάβρωσης, των γεωργικών και δασικών εκτάσεων της χώρας μας. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με την ανθρώπινη παρουσία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη κοινότητα θα πρέπει να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Στη παρούσα βιβλιογραφική εργασία, γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί ο βαθμός απειλής των εδαφών της Ελλάδας από το φαινόμενο της ερημοποίησης και να αναλυθούν οι δυσάρεστες καταστάσεις που προκαλεί στη γη, με κύριο στόχο την παρακίνηση των αναγνωστών στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Κλιματικές μεταβολές - Περιβαλλοντικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Υδατικοί πόροι, Ελλάδα, κλιματική αλλαγή
Περιγραφή:
64 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0