Μελέτη αλλαγής χρήσεων γης σε περιοχή της Κύπρου από τον 19ον-21ον αιώνα

Πτυχιακή Εργασία 24071 307 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη αλλαγής χρήσεων γης σε περιοχή της Κύπρου από τον 19ον-21ον αιώνα
Συγγραφέας:
Κοϊνά, Ιουλία, Μαρίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δέτσης, Βασίλειος
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή έγινε στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των προπτυχικών μου σπουδών στο τμήμα της «Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Σκοπός της εργασίας είναι η απεικόνιση της διαμόρφωσης της κάλυψης/χρήση γης, του τοπίου δηλαδή, στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου σε περίοδο 137 χρόνων, από το 1878-2015. Για την διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος μελετήθηκαν ο χάρτης του Kitchener από το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης του χάρτη, αποτέλεσμα Ερευνητικού Προγράμματος, το οποίο εκπονήθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το 2016, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Χρίστο Χαλκιά και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, και τα χωρικά δεδομένα από το πρόγραμμα LUCAS της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).
Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, αρχικά κωδικωποιήθηκαν με αριθμούς οι κατηγορίες και οι συντεταγμένες των σημείων στους ψηφοποιημένους χάρτες και δημιουργήθηκε ένας πίνακας στο πρόγραμμα excel. Στη συνέχεια έγινε η αντιστοίχιση των σημείων από τον ένα χάρτη στον άλλο και τέλος έγινε μια αθροιστική σύνοψη των σημείων που βρέθηκαν για να διαφανεί ποιες κατηγορίες του Kitchener έχουν αλλάξει και σε τι έχουν μετατραπεί.
Μέσα από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι το τοπίο στην Κύπρο έχει αλλάξει σημαντικά με τον αγροτικό χώρο να υφίσταται μεγάλη αναδόμηση και τη βλάστηση στις αστικές περιοχές να έχει επεκταθεί.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Φυσική γεωγραφία
Λοιπά Θέματα:
Χρήση γης
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλαγές χρήσεων γης, Κύπρος, Ιστορικοί χάρτες, γεωμορφολογία
Περιγραφή:
98 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOULIAKOINA.pdf

1 MB