Διατροφικές συνήθειες σε επίπεδο ομάδων τροφίμων ατόμων με κοιλιοκάκη

Πτυχιακή Εργασία 23901 895 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες σε επίπεδο ομάδων τροφίμων ατόμων με κοιλιοκάκη
Συγγραφέας:
Σακέτου, Ειρήνη, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπαθρέλλου, Ειρήνη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Για τη νόσο της κοιλιοκάκης μοναδική θεραπεία μέχρι στιγμής αποτελεί η αυστηρή προσκόλληση στη Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης (ΔΕΓ). Η ΔΕΓ θεωρητικά καλύπτει τις διαιτητικές ανάγκες των ασθενών, ωστόσο μέσω των διαιτητικών επιλογών τους συχνά οδηγούνται σε λανθασμένα διαιτητικά πρότυπα. Οι ασθενείς μέσω του αναπόφευκτου αποκλεισμού ορισμένων ομάδων τροφίμων λόγω της ΔΕΓ και της ανάγκης αντικατάστασης τους, τείνουν να παραγκωνίζουν ή να εμφανίζουν προτίμηση σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανισορροπίας στο καθημερινό διαιτολόγιο προς την υιοθέτηση ανθυγιεινών διαιτητικών συνηθειών.
Σκοπός: Η αποτίμηση των διαιτητικών συνηθειών σε επίπεδο ομάδων τροφίμων ατόμων με κοιλιοκάκη στην Ελλάδα, σε αντιπαραβολή με τις ισχύουσες διαιτητικές συστάσεις του γενικού πληθυσμού.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μια συγχρονική μελέτη στην οποία συμπεριελήφθησαν ενήλικα άτομα που είχαν επιβεβαιωμένη θετική βιοψία λεπτού εντέρου και ακολουθούσαν ΔΕΓ για τουλάχιστον 1(ένα) έτος. Αξιολογήθηκε ιατρικό ιστορικό, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και η προσκόλληση των εθελοντών στη ΔΕΓ. Επίσης, μετρήθηκαν τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά και αξιολογήθηκε η σύσταση σώματος. Η διαιτητική τους πρόσληψη εκτιμήθηκε με 3 (τρεις) μη διαδοχικές ανακλήσεις 24 ώρου, ενώ η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας εκτιμήθηκε με το δείκτη MedDietScore. Η κατανάλωση βασικών ομάδων τροφίμων υπολογίστηκε από τις ανακλήσεις 24ώρου, εκφρασμένη σε μερίδες/ισοδύναμα και συγκρίθηκε με αυτές που ορίζουν οι εθνικές συστάσεις του γενικού πληθυσμού. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα STATA και επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε το α = 0,05.
Αποτελέσματα: Αξιολογήθηκαν 50 άτομα (36 γυναίκες), με μέσο όρο ηλικίας 42,3 έτη (±14,1) και διάμεσο χρόνο προσκόλλησης στη ΔΕΓ 6,1 έτη (3,1 , 12,0). Ο διάμεσος Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 24,3kg/m2 (21,6 , 27,2). Η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη ήταν 2330 (±512) θερμίδες για τους άντρες και 1813 (±453) θερμίδες για τις γυναίκες , με συνολική ποσοστιαία συνεισφορά μακροθρεπτικών συστατικών 15,7% από πρωτεΐνες, 41,7% από λίπος, 41% από υδατάνθρακες και διάμεση ημερήσια κατανάλωση διαιτητικών ίνων 15,5 (12,0 , 23,1) γραμμάρια. O μέσος όρος του MedDietScore ήταν 31,5 (±4,5). Η ημερήσια κατανάλωση ως προς τις ομάδες τροφίμων ήταν 5 (±2,0) μερίδες δημητριακών (συστάσεις: 5-8 μερίδες) και 2,5 (1,7 , 3,3) γαλακτοκομικών (συστάσεις: 2-3 μερίδες). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ημερησίως 1,5 (0,95 , 2,4) μερίδες φρούτων (συστάσεις: 3 μερίδες) και 1,3 (0,87 , 2,3) λαχανικών (συστάσεις: 4 μερίδες). Σε εβδομαδιαία βάση κατανάλωναν 1,7 (0,0 , 2,7) μερίδες πουλερικών (συστάσεις: 1-2 μερίδες), 3,7 (1,2 , 6,4) κόκκινου κρέατος (συστάσεις: 1 μερίδα) και 2,3 (0,0 , 7,0) επεξεργασμένου κρέατος (συστάσεις: 1 μερίδα, εάν καταναλώνεται). Επιπρόσθετα, ανέφεραν μέση εβδομαδιαία κατανάλωση 17,8 (±9) μερίδων σε γλυκίσματα, αναψυκτικά και αλμυρά σνακ (συστάσεις: <1 μερίδα). Ταυτόχρονα, 34 εθελοντές δεν κατανάλωσαν καμία μερίδα οσπρίων και 30 καμία μερίδα ψαριού (συστάσεις: 3 μερίδες οσπρίων και 2-3 μερίδες ψαριού εβδομαδιαίως).
Συμπεράσματα: Το δείγμα φαίνεται να έχει ένα ανθυγιεινό διαιτητικό προφίλ, όπως αυτό προκύπτει τόσο από την αποτίμηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, όσο και από την κατανάλωση ομάδων τροφίμων. Συνεπώς, πρέπει να ενισχυθεί η διατροφική εκπαίδευση των ασθενών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της δίαιτας, την προαγωγή της υγείας και τη μείωση της νοσηρότητας τους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Κοιλιοκάκη ασθένεια - διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, κοιλιοκάκη, συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, διαιτητικές συνήθειες
Περιγραφή:
69 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EiriniSaketou.pdf

1 MB