Πυρκαγιές εντός σηράγγων οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου: Ζητήματα επικινδυνότητας - τρωτότητας και διαχείρισης

Μεταπτυχιακή Εργασία 23125 526 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Πυρκαγιές εντός σηράγγων οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου: Ζητήματα επικινδυνότητας - τρωτότητας και διαχείρισης
Συγγραφέας:
Τσιπλακίδης, Νικόλαος, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει αναπτυχθεί ένα πλούσιο οδικό δίκτυο το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου. Παράλληλα αναβαθμίστηκε και το σιδηροδρομικό δίκτυο αυξάνοντας το μερίδιο τους στις μεταφορές. Μέσα σε αυτό το δίκτυο έχουν κατασκευαστεί διάφορα τεχνικά έργα μεταξύ των οποίων σήραγγες διαφόρων μεγεθών, διαστάσεων και κατασκευαστικής λογικής, προσφέροντας σημαντική μείωση του οδικού χρόνου με ευκολία και «ασφάλεια», παρακάμπτοντας μεγάλου όγκου εμπόδιο (οροσειρές) και μειώνοντας τις αποστάσεις.
Παρ’ όλα αυτά μέσα σε τέτοιες σήραγγες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχουν συμβεί σοβαρά ατυχήματα πυρκαγιών με σοβαρές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές καθώς και σε κατασκευαστικές καταρρεύσεις.
Η παρούσα εργασία, θα παρουσιάσει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην κατασκευή των σηράγγων ώστε να ερευνηθούν ζητήματα κατασκευαστικής εξέλιξής τους καθώς και συμπεριφοράς τους σε συμβάντα πυρκαγιών.
Θα θίξει επίσης ζητήματα τεχνολογικής επικινδυνότητας αλλά και τρωτότητας των κατασκευών του είδους αυτού, καθώς και των διερχόμενων οχημάτων ή αμαξοστοιχιών, λαμβάνοντας υπόψη το κανονιστικό πλαίσιο, και τον ανθρώπινο παράγοντα (οδηγοί, επιβάτες)
Στο δεύτερο σκέλος της εργασίας θα πραγματοποιηθεί εκτενής αναφορά στους τρόπους επέμβασης των δυνάμεων διάσωσης καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων διαχείρισης, σε τέτοιου είδους συμβάντα, θέτοντας υπόψιν ζητήματα τρωτότητας και προσαρμοστικότητας του μηχανισμού επέμβασης, στρατηγικές και τακτικές πυρόσβεσης και διάσωσης κλπ, με σκοπό την προστασία της υποδομής την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και την έγκαιρη εκκένωση και απομάκρυνση των ατόμων. Θα γίνει επίσης αναφορά στην παθητική και ενεργητική πυροπροστασία τους, στους τρόπους εφαρμογής τους, στην χρήση τους και στο ρόλο τους στην μείωση της επικινδυνότητας και τρωτότητας των σηράγγων, των μεταφορικών συστημάτων αλλά και των ομάδων έκτακτης ανάγκης.
Η εργασία κλείνει με συμπεράσματα και προτάσεις μείωσης της τρωτότητας και αύξησης της προσαρμοστικότητας σε τέτοιου είδους κατασκευές σηράγγων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Δρόμοι - Σχέδιο και κατασκευή
Πυρκαγιές - Ελλάδα
Πυροπροστασία - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
επικινδυνότητα- κίνδυνος-τρωτότητα, τεχνολογικά ατυχήματα, πυροσβεστικές επιχειρήσεις, πυρκαγιές σηράγγων, διαχείριση
Περιγραφή:
106 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

NikolaosTsiplakidis.pdf

4 MB