Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών και της προσκόλλησης στον μεσογειακό τρόπο διατροφής ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πτυχιακή Εργασία 22961 475 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών και της προσκόλλησης στον μεσογειακό τρόπο διατροφής ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συγγραφέας:
Καλούδη, Παναγιώτα, Χρήστος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καράτζη, Καλλιόπη Ζαφειρένια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η διατροφή φαίνεται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ), ενώ η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στην ενεργότητα της νόσου. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν ερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών με ΡΑ, ενώ μόνο μία μελέτη έχει διερευνήσει την προσκόλληση στο Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των ασθενών με ΡΑ, καθώς και της προσκόλλησης τους στη ΜΔ.
Μεθοδολογία: Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείται από 183 άτομα διαγνωσμένα με ΡΑ, εκ των οποίων το 14,8% είναι άνδρες και το 85,2% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 59 ± 13,3 έτη και μέσο όρο ΔΜΣ 28 ± 5,5 Kg/m2. Οι εθελοντές προσήλθαν στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Έρευνας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» και υποβλήθηκαν σε ανθρωπομετρικές μετρήσεις, κλινική και εργαστηριακή εκτίμηση της ΡΑ. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση με διπλές τηλεφωνικές ανακλήσεις 24ώρου και η διατροφική πρόσληψη αναλύθηκε με το πρόγραμμα Nutritionist Pro σε επίπεδο μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών συστατικών και σε επίπεδο ομάδων τροφίμων. Επίσης, η προσκόλληση στη ΜΔ αξιολογήθηκε με το δείκτη MedDietScore. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS.
Αποτελέσματα: Η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη ήταν 1539kcal, εκ των οποίων 43,2% προέρχονταν από υδατάνθρακες, 16,6% από πρωτεΐνες και 39,5% από λιπίδια. Η μέση διατροφική πρόσληψη των διαιτητικών ινών ήταν 15,4g, η κατανάλωση κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν 12,1%, 17,3% και 5,3% της ενεργειακής πρόσληψης αντίστοιχα, ενώ φάνηκε να είναι ανεπαρκής η πρόσληψη σε ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και ιώδιο. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών, ενώ σχετικά χαμηλή ήταν η κατανάλωση λαχανικών, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, ψαριών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων. Η προσκόλληση τους στη ΜΔ αξιολογήθηκε ως χαμηλή προς μέτρια.
Συμπεράσματα: Η διατροφική πρόσληψη των ασθενών του δείγματος ήταν σχετικά χαμηλή σε ενέργεια, διαιτητικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υψηλή σε συνολικό και κορεσμένο λίπος και ανεπαρκής σε ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά. Ο μέσος όρος των ασθενών είχε αυξημένη κατανάλωση προφλεγμονωδών τροφίμων, μειωμένη κατανάλωση τροφίμων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ο βαθμός προσκόλλησης στη ΜΔ ήταν χαμηλός προς μέτριος. Είναι αναγκαία η διεξαγωγή περαιτέρω σχετικών μελετών που θα διερευνήσουν πιο διεξοδικά τις διατροφικές επιλογές ασθενών με ΡΑ και θα αναδείξουν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των διατροφικών συνηθειών, της προσκόλλησης στη ΜΔ και της πρόληψης ή της ενεργότητας της ΡΑ.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφικές συνήθειες, Μεσογειακή διατροφή, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διατροφική πρόσληψη, προσκόλληση
Περιγραφή:
87 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PanagiotaKaloudi.pdf

2 MB