Επίπεδα αυτοαντισωμάτων IgA-ASCA στον ορό ασθενών με ενεργό νόσο Crohn μετά από διατροφική παρέμβαση

Πτυχιακή Εργασία 22733 95 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα αυτοαντισωμάτων IgA-ASCA στον ορό ασθενών με ενεργό νόσο Crohn μετά από διατροφική παρέμβαση
Συγγραφέας:
Πετρίδη, Φρόσω, Παντελής
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της δράσης φυσικού συμπληρώματος με Μαστίχα Χίου έναντι εικονικού σκευάσματος στα επίπεδα των αυτοαντισωμάτων IgA-ASCA στον ορό ασθενών με ενεργό νόσο του Crohn.
Η νόσος Crohn ανήκει στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ), μαζί με την ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ). Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, αλλά συνήθως προσβάλει τον τελικό ειλεό και το κόλον. Η περιοχή που νοσεί φλεγμαίνει, και πιθανόν να δημιουργηθούν στενώσεις, συρίγγια ή και άλλες επιπλοκές. Χαρακτηρίζεται ως νόσος του δυτικού κόσμου, ενώ ο επιπολασμός της αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ποικιλία περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δρα έναντι στον βλεννογόνο του γαστρεντερικού, προκαλώντας φλεγμονή. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της παθογένεσης της νόσου παραμένει άγνωστο. Η συμπτωματολογία της νόσου διαφέρει σε κάθε ασθενή, αφού εξαρτάται από την τοποθεσία που πάσχει. Τα κύρια συμπτώματα, που είναι κοινά στους περισσότερους, είναι το κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους. Η διάγνωση βασίζεται σε ένα συνδυασμό εξετάσεων που περιλαμβάνουν βιοχημικές, ενδοσκοπικές και άλλες εξετάσεις. Όσον αφορά τη θεραπεία, οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε χρόνια φαρμακευτική αγωγή και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Όλες οι θεραπείες είναι παρηγορητικές και δεν μπορούν να φέρουν την ίαση.
Ένα μέρος της πτυχιακής αυτής μελέτης αφιερώθηκε στην περιγραφή των χαρακτηριστικών της μαστίχας Χίου. Η μαστίχα είχε από αρχαιοτάτων χρόνων διάφορες χρήσεις. Ο λόγος που μελετάται ο ρόλος της στη ΝC είναι κυρίως οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Το πείραμα που διεξήχθη είχε σκοπό την ανίχνευση πιθανής μεταβολής στα επίπεδα αυτοαντισωμάτων IgA-ASCA στον ορό ασθενών με ενεργό ΝC μετά από τη λήψη διατροφικού συμπληρώματος μαστίχας Χίου καθώς και τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των IgA-ASCA και διάφορων παραμέτρων που σχετίζονται με τη νόσο.
Στη μελέτη ενσωματώθηκαν 41 ασθενείς με διάγνωση ΝC, εκ των οποίων οι 23 έλαβαν συμπλήρωμα μαστίχας και οι υπόλοιποι 18 το εικονικό φάρμακο. Έγινε μέτρηση των επιπέδων των αντισωμάτων πριν και μετά την παρέμβαση, με τη μέθοδο ELISA.
Δε φάνηκε να υπάρχει επίδραση του συμπληρώματος μαστίχας στα επίπεδα IgA-ASCA ορού. Ωστόσο το δείγμα της μελέτης ήταν πολύ μικρό και χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες για την εξαγωγή συμπεράσματος. Μεταξύ των επιπέδων IgA-ASCA και ντεφενσίνης ορού, υπάρχει ανάλογη στατιστικά σημαντική σχέση (p=0,001). Επιπλέον, τα IgA-ASCA συσχετίστηκαν και με τον δείκτη Harvey-Bradshaw (HBI) και τη λακτοφερίνη (p=0,010 και p=0,028 αντίστοιχα).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Νόσος του Crohn
Ασθενείς - Διατροφή
Μαστίχα Χίου - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
νόσος κρον, αυτοαντισώματα, Μαστίχα Χίου
Περιγραφή:
75 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

FrosoPetridi.pdf

1 MB