Μητροπολιτικά Πάρκα: Οι προϋποθέσεις ανάδειξής τους σε εργαλεία Αστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μελέτη περίπτωσης: Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Μεταπτυχιακή Εργασία 22650 611 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μητροπολιτικά Πάρκα: Οι προϋποθέσεις ανάδειξής τους σε εργαλεία Αστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μελέτη περίπτωσης: Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
Συγγραφέας:
Κάβουρας, Κωνσταντίνος, Σταύρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναζητηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη των μητροπολιτικών πάρκων ως εργαλεία αστικής βιώσιμης ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, περιγράφεται το θεωρητικό πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ο ρόλος των αστικών χώρων πρασίνου και η μεγάλη σημασία τους για τις σύγχρονες κοινωνίες. Περιγράφονται οι έννοιες των θεματικών και μητροπολιτικών πάρκων κι εξετάζεται ο ρόλος τους μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από την διεθνή εμπειρία και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μέσα από την ανάγνωση της εξέλιξης του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει. Στη συνέχεια εξετάζεται ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως αναγκαίο στοιχείο για τη εμπέδωση των αρχών και των αξιών της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην συνέχεια, εξετάζεται η περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης». Μελετάται η ιστορία του πάρκου, οι σκοποί και οι στόχοι για τους οποίους δημιουργήθηκε, η γεωγραφική του θέση, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, το καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης, οι οικονομικοί πόροι, η πρόσβαση σε αυτό, το οικοσύστημα και οι χωρικές ενότητές του, οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει, ο ρόλος που διαδραματίζει στην τοπική ανάπτυξη και η συμβολή του στην μείωση των απωλειών από τις φυσικές καταστροφές. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα πολυλειτουργικό μητροπολιτικό πάρκο που φιλοξενεί πληθώρα δραστηριοτήτων αναψυχής, εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού, μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να λειτουργεί με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και ο τρόπος οργάνωσής του και οι δράσεις του να μεταλαμπαδεύουν τις αρχές αυτές με τη σειρά τους στους πολίτες και άλλους φορείς. Η κυριότερη προϋπόθεση είναι να μπορέσει να αναπτύξει το συνδυασμό εκείνων των λειτουργιών που εξασφαλίζουν ταυτόχρονα περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Αυτό προϋποθέτει μια νέα καινοτομική προσέγγιση που συνδυάζει την εξασφάλιση υψηλής αισθητικής και απόλαυση του φυσικού στοιχείου, με νέες αντιλήψεις που αφορούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την καλλιέργεια των νέων, την συμμετοχή και συνεργασία πολιτών και φορέων, την μάθηση, την έρευνα, τον πειραματισμό.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Τοπική ανάπτυξη
Αστική ανάπτυξη
Πόλεις και κωμοπόλεις - Ανάπτυξη
Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
Λέξεις-κλειδιά:
Μητροπολιτικά Πάρκα, Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αστικοί Χώροι Πρασίνου, Αστική Βιώσιμη Ανάπτυξη
Περιγραφή:
177 σ.:εικ.,πίν.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KonstantinosKavouras.pdf

12 MB