Ανάλυση και αξιολόγηση Αλγορίθμων για Συστήματα Συστάσεων

Μεταπτυχιακή Εργασία 22403 252 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση και αξιολόγηση Αλγορίθμων για Συστήματα Συστάσεων
Συγγραφέας:
Καραπάνος, Δημήτριος, Παντελής
Επιβλέπων καθηγητής:
Βαρλάμης, Ηρακλής
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες, με την άνοδο του Youtube, του Amazon, του Netflix και πολλών άλλων παρόμοιων δικτυακών υπηρεσιών, τα “Συστήματα Συστάσεων (Recommender Systems – RSs)” έχουν διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των παραπάνω εφαρμογών όσο και στην εμπειρία που βιώνουν οι χρήστες τους. Από το ηλεκτρονικό εμπόριο όπου τα Συστήματα Συστάσεων προτείνουν στους αγοραστές προϊόντα που θα μπορούσαν να τους ενδιαφέρουν μέχρι τη διαδικτυακή διαφήμιση όπου προτείνουν στους χρήστες τα σωστά περιεχόμενα που ταιριάζουν στις προτιμήσεις τους, τα Συστήματα Συστάσεων πλέον αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Τα Συστήματα Συστάσεων μέσω της αλγοριθμικής τους ανάπτυξης διαθέτουν την ικανότητα να προτείνουν στους χρήστες τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν, τα οποία μπορεί να είναι ταινίες, τραγούδια, προϊόντα, ειδήσεις, προορισμοί, ξενοδοχεία ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα με τον τύπο της εταιρίας που έχει αναπτύξει τα παραπάνω συστήματα. Τα τελευταία χρόνια τα Συστήματα Συστάσεων και η αποτελεσματικότητά τους αποτελούν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για τις εταιρίες, καθώς από αυτά μπορεί να κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η κερδοφορία τους άλλα παράλληλα λειτουργούν και ως ένα εργαλείο που μπορεί να τις κάνει να ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους.
Τα “Συστήματα Συστάσεων με Έμφαση στο Γενικό Πλαίσιο (Context - Aware Recommender Systems - CARSs) έρχονται να κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τα Συστήματα Συστάσεων, επισημαίνοντας με αξιόπιστο τρόπο κάθε ενέργεια του χρήστη και προσαρμόζοντας αποτελεσματικά την έξοδο του συστήματος προς αυτόν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Στα CARSs, τα συμφραζόμενα επιλέγονται συνήθως από τα δυναμικά χαρακτηριστικά της δραστηριότητας του χρήστη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μηχανισμοί συστάσεων που να υλοποιούν αλγορίθμους συστάσεων ενήμερους με τα συμφραζόμενα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μορφής των δεδομένων και των μεθόδων επεξεργασίας στον τομέα αυτό. Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να περιγράψει τη λειτουργία και τη χρήση των Συστημάτων Συστάσεων και των CARSs, των αλγορίθμων λειτουργίας τους καθώς και των συνόλων δεδομένων που χρησιμοποιούν. Στο τέλος, θα γίνει μια υλοποίηση των αλγορίθμων του CARS σε ορισμένα δεδομένα ώστε να δούμε ποιοι αλγόριθμοι θα είναι πιο αποδοτικοί.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τεχνολογικές καινοτομίες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Συστήματα Συστάσεων, Μηχανή Συστάσεων, στο γενικό πλαίσιο, Συστήματα Συστάσεων με έμφαση
Περιγραφή:
70 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DimitriosKarapanos.pdf

1 MB