Διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης δεικτών παχυσαρκίας με πρώιμους δείκτες αγγειακής βλάβης

Πτυχιακή Εργασία 22123 545 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης δεικτών παχυσαρκίας με πρώιμους δείκτες αγγειακής βλάβης
Συγγραφέας:
Κυριαζοπούλου-Κοροβέση, Αναστασία-Aρετή, Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καράτζη, Καλλιόπη Ζαφειρένια
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ ταυτόχρονα έχει συσχετιστεί με αγγειακές βλάβες. Μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί η σχέση μόνο ορισμένων ανθρωπομετρικών δεικτών σε σχέση με περιορισμένο αριθμό δεικτών πρώιμων αγγειακών βλαβών.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης μεγάλου αριθμού ανθρωπομετρικών δεικτών και δεικτών σύστασης σώματος με πληθώρα δεικτών πρώιμης αγγειακής βλάβης που αποτυπώνουν διαφορετικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, σε μεγάλο πληθυσμό με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτελείται από πληθυσμό 955 ατόμων, με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, εκ των οποίων 44,1% ήταν άνδρες και 59,1% γυναίκες και μέσο ΔΜΣ=27,4±4,7 kg/m2. Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν κλήθηκαν να προσέλθουν στο εργαστήριο καρδιαγγειακής έρευνας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», όπου έγιναν όλες η μετρήσεις και ο πλήρης αγγειακός έλεγχος. Η διατροφική αξιολόγηση έγινε με διπλές ανακλήσεις 24ώρου και πραγματοποιήθηκε διατροφική ανάλυση σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά με τη χρήση του προγράμματος nutritionist pro (Axxya Systems Nutritionist Pro TM 2011). Εφαρμόστηκε γραμμική πολλαπλή παλινδρόμηση για τη συσχέτιση των δεικτών παχυσαρκίας με όλους τους δείκτες πρώιμης αγγειακής βλάβης, εκτός από την ύπαρξη αθηρωματικών πλακών για τις οποίες εφαρμόστηκε λογαριθμική παλινδρόμηση. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 21.0 και ορίστηκε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας P≤0,05 .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση ανάμεσα σε όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες και τους δείκτες σύστασης σώματος και τις περιφερικές και κεντρικές πιέσεις, και ανάμεσα στους περισσότερους δείκτες παχυσαρκίας και τους δείκτες AI και IMT αριστερής και δεξιάς καρωτίδας ανεξάρτητα από όλους τους συγχυτικούς παράγοντες, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση με το δείκτη PWV. Σε ότι αφορά την ύπαρξη μηριαίων πλακών παρουσιάστηκε θετική συσχέτιση μόνο με το δείκτη WHR ανεξάρτητα από συγχυτικούς παράγοντες.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι περισσότεροι δείκτες παχυσαρκίας φαίνεται να συσχετίζονται θετικά με τις κεντρικές και περιφερικές πιέσεις και με δείκτες αρτηριακής σκληρίας, περιφερικών αντιστάσεων και αγγειακής αναδιαμόρφωσης, ενώ σε ότι αφορά τις αθηρωματικές πλάκες μόνο ο λόγος WHR φάνηκε να έχει θετική συσχέτιση. Είναι απαραίτητο μελλοντικές μελέτες να αναδείξουν τους ανθρωπομετρικούς δείκτες και τους δείκτες σύστασης σώματος με τη μεγαλύτερη προβλεπτική αξία για την πρώιμη ανίχνευση αγγειακών βλαβών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
πρώιμοι αγγειακοί δείκτες, δείκτες παχυσαρκίας
Περιγραφή:
76 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0