Fintech ένα χρήσιμο εργαλείο στον τραπεζικό τομέα

Μεταπτυχιακή Εργασία 21404 463 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Fintech ένα χρήσιμο εργαλείο στον τραπεζικό τομέα
Συγγραφέας:
Στεφανάκης, Γεώργιος, Μιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναγνωστόπουλος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Τα επιχειρηματικά μοντέλα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών αναδιαμορφώνονται και μετασχηματίζουν ανάλογα τις λειτουργίες τους με στόχο να ενσωματώσουν τις καινοτομίες της ψηφιακής επανάστασης που είναι προ των πυλών.
Η πρόκληση από την πλευρά των εποπτικών αρχών είναι να διασφαλίσουν την μείωση των λειτουργικών κινδύνων που συνδέονται με την εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία συστημικών κινδύνων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είτε σε τοπικό είτε ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο όρος fintech τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τέτοια επεκτατική πορεία, ώστε να περιλαμβάνει οποιαδήποτε τεχνολογική καινοτομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των καινοτομιών που αφορούν στις χρηματοοικονομικές γνώσεις και την εκπαίδευση, τη λιανική τραπεζική, τις επενδύσεις, ακόμα και την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων όπως είναι το bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που κάνει την εμφάνιση του το 2008 υποσχόμενο χαμηλότερα τέλη συναλλαγής από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς πληρωμής.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η αξιοποίηση του fintech εξαπλώνεται σταδιακά πέρα από τα στενά όρια των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εταιρείες επικοινωνιών, οι προμηθευτές ενέργειας και οι λιανοπωλητές, δηλαδή όλες εκείνες οι εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ανοικτή τραπεζική συναλλαγή ως μέσο επέκτασης της εμβέλειας τους και της προστιθέμενής τους αξίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες - Τεχνολογικές καινοτομίες
Λέξεις-κλειδιά:
τεχνολογική καινοτομία, ανοιχτή τραπεζική συναλλαγή, χρηματοπιστωτικός τομέας, ψηφιακή επανάσταση
Περιγραφή:
62 σ.:εικ.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiosStefanakis.pdf

2 MB