Μελέτη της πανίδας των ερπετών και των αμφιβίων στην ευρύτερη περιοχή της Βραυρώνας και χαρτογράφηση των ειδών στους διάφορους τύπους βλάστησης με εφαρμογές Γεωπληροφορικής GIS

Πτυχιακή Εργασία 21143 165 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της πανίδας των ερπετών και των αμφιβίων στην ευρύτερη περιοχή της Βραυρώνας και χαρτογράφηση των ειδών στους διάφορους τύπους βλάστησης με εφαρμογές Γεωπληροφορικής GIS
Συγγραφέας:
Βαλδεσέρα, Χριστίνα Λυδία, Σπυρίδων
Επιβλέπων καθηγητής:
Δέτσης, Βασίλης
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως κύριο ζήτημα, τη μελέτη της ερπετοπανίδας της Βραυρώνας και τη χαρτογράφησή της στους διάφορους τύπους βλάστησης της περιοχής. Αποτελεί μια εργασία φυσικο-γεωγραφικού ενδιαφέροντος και παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης της γεωγραφίας με την οικολογία. Η Βραυρώνα επιλέχθηκε εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητάς της, η οποία την καθιστά προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000. Η σημασία των ερπετών και των αμφιβίων για την ζωή γενικότερα αλλά και για την οικολογία ειδικότερα, τις περισσότερες φορές αμφισβητείται κυρίως εξαιτίας του φόβου και της απέχθειας που αισθάνονται οι άνθρωποι απέναντι σε αυτά τα ζώα. Η Ελλάδα φιλοξενεί μια από τις πλουσιότερες ερπετοπανίδες στην Ευρώπη. Τα ερπετά και τα αμφίβια παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τα οικοσυστήματά τους, εξαιτίας του ρόλου τους ως θηρευτές και θηράματα, λόγω της συνεισφοράς τους στο χερσαίο αλλά και το υδάτινο περιβάλλον καθώς και της βιομάζας τους. Είναι γεγονός ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, το φυσικό περιβάλλον δεν είναι παρά ο χώρος, μέσα στον οποίο ζουν και κινούνται, ένα αγαθό αυτονόητο και δεδομένο. Δυστυχώς όμως, για την εποχή μας, η ύπαρξη, η διατήρηση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι διαδικασίες αυτονόητες ούτε διασφαλίζονται αυτομάτως. Το πρώτο βήμα είναι πάντοτε η γνώση, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας (Δημάκη κ.ά.,2004).
Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΣΓΠ), αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη ζητημάτων βιο-γεωγραφικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο. Τα ΣΓΠ αποτελούν «ένα υπολογιστικό σύστημα για τη συλλογή, διαχείριση, ολοκλήρωση, εκμετάλλευση, ανάλυση και εμφάνιση δεδομένων τα οποία αναφέρονται σε ένα τμήμα της γήινης επιφάνειας» (McDonnell&Kemp.,1995). Στην συγκεκριμένη εργασία, επιχειρείται η χαρτογράφηση των ερπετών και των αμφιβίων στην περιοχή της Βραυρώνας με εφαρμογές ΣΓΠ έτσι ώστε να αποτυπωθεί εν τέλει, η γεωγραφική κατανομή των ειδών αυτών στην περιοχή μελέτης.
Αρχικά, αναλύονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Στο πρώτο μέρος, αναφέρονται τα φυσικά γνωρίσματα της Βραυρώνας όπως είναι η γεωμορφολογία, το κλίμα κ.τ.λ. και στη συνέχεια γίνεται η περιγραφή της διοικητικής διαίρεσης της περιοχής, η εξέλιξη του πληθυσμού της διαχρονικά και τα κύρια ιστορικά στοιχεία της. Έπειτα συζητούνται τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στο πεδίο και σχετίζονται με τη μελέτη των χαρακτηριστικών των ερπετών και των αμφιβίων, τη χωρική κατανομή τους στο πεδίο και τη λεπτομερή αναπαράστασή τους στους διάφορους οικοτόπους της εξεταζόμενης περιοχής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γεωπληροφορική
Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Αμφίβια - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Βραυρώνα
Ερπετά - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Βραυρώνα
Λέξεις-κλειδιά:
Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, ερπετά, αμφίβια, βιοποικιλότητα, οικοσύστημα
Περιγραφή:
81 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Christina_LydiaValdesera.pdf

4 MB