Μπορούν οι ξηροί καρποί να αποτελέσουν ευεργετικό σνακ σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου- Υπέρταση, Ενδοθηλιακή Δυσλειτουργία; (βιβλιογραφική μελέτη)

Πτυχιακή Εργασία 21114 435 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μπορούν οι ξηροί καρποί να αποτελέσουν ευεργετικό σνακ σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου- Υπέρταση, Ενδοθηλιακή Δυσλειτουργία; (βιβλιογραφική μελέτη)
Συγγραφέας:
Κοντακιώτη, Χριστίνα, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Οι ξηροί καρποί αποτελούν αντικείμενο μελέτης αυξανόμενων επιστημονικών ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της συσχέτισης της κατανάλωσης τους με οφέλη στην υγεία και σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ξηροί καρποί διατηρούν ένα περιεχόμενο μοναδικό σε θρεπτικά συστατικά, με ακόρεστα λιπαρά οξέα, L-αργινίνη, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιοδραστικές ενώσεις, τα οποία φαίνεται πως αλληλεπιδρούν ευεργετικά σε παράγοντες της υπέρτασης και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, όπως αξιολογούνται με τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση και με δείκτες όπως οι FMD, ICAM-1, VCAM-1, ET-1, TNF-α και ox-LDL. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συστηματική ανασκόπηση των διατροφικών παρεμβάσεων με ξηρούς καρπούς και της επίδρασης των παρεμβάσεων στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και την υπέρταση, ώστε να αποδειχθεί κατά πόσον οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό σνακ για την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και την υπέρταση. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας αναζήτησης «Pubmed» με τη χρήση λέξεων/ κλειδιών για την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και την υπέρταση. Από την αναζήτηση καταλήξαμε σε 52 κλινικές δοκιμές στις οποίες αξιολογήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών σε δείκτες της υπέρτασης και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Συνολικά, τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών μέχρι σήμερα παρέχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών, ιδιαίτερα αμυγδάλων, φουντουκιών, κελυφωτών φιστικιών και καρυδιών, μπορεί να αποτελέσει ένα ευεργετικό σνακ στην υπέρταση και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Ξηροί καρποί, Υπέρταση, Αρτηριακή πίεση, Ενδοθηλιακή Δυσλειτουργία
Περιγραφή:
132 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ChristinaKontakioti_.pdf

2 MB