Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποσκοπεί στη μελέτη των γευματικών συνηθειών στα παιδιά και στην εύρεση πιθανών συσχετίσεων μεταξύ διατροφικών συνηθειών και δεικτών παιδικής παχυσαρκίας από τη μελέτη GENDAI.
Μεθοδολογία: Για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών χρησιμοποιήθηκαν ανακλήσεις 24ώρου από παιδιά, ηλικίας 10-12 ετών. Η ανάλυση των γευματικών συνηθειών βασίστηκε στις μεθόδους FBCE και tailored, όπως αναπτύχθηκαν από τις Lennernäs M και Andersson (1999).
Πληθυσμός-Δείγμα μελέτης: Η συγκεκριμένη μελέτη περιλάμβανε 985 παιδιά (535 κορίτσια και 450 αγόρια) της πέμπτης και έκτης δημοτικού από δημόσια σχολεία της Αττικής που συμμετείχαν στην ευρύτερη μελέτη GENDAI.
Στατιστικές αναλύσεις: Περιγραφικές στατιστικές και συσχετίσεις μεταξύ των μεταβλητών με συντελεστή του Pearson ανάλογα με το φύλο και το ΔΜΣ.
Αποτελέσματα: O ΔΜΣ συσχετιζόταν αρνητικά με: τα επεισόδια λήψης τροφής (r=-0,161, p-value=0,000), τα συνολικά σνακ (r=-0,108, p-value=0,001), τα σνακ-tailored (r=-0,091, p-value=0,005), τα χαμηλής ποιότητας σνακ (r=-0,070, p-value=0,029), τα μαγειρευμένα γεύματα (r=-0,138, p-value=0,000), και το πρωινού γεύμα (r=-0,064, p-value=0,044). Στα κορίτσια, παρατηρήθηκαν στατ. σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ: (α) ΔΜΣ και συνολικά σνακ (r=-0,160, p-value=0,000) και (β) ΔΜΣ και χαμηλής ποιότητας σνακ (r=-0,120, p-value=0,006)/ΔΜΣ και σνακ (tailored) (r=-0,125, p-value=0,004). Στα αγόρια βρέθηκε στατ. σημαντική αρνητική σχέση μεταξύ ΔΜΣ και συνολικών γευμάτων (r=-0,103, p-value=0,029) και ΔΜΣ και μαγειρευμένων γευμάτων (r=-0,213, p-value=0,000).
Συμπεράσματα: Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των αποτελεσμάτων με έλεγχο υποκαταγραφής. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, ο σχεδιασμός προγραμμάτων παρέμβασης για την παχυσαρκία στα παιδιά θα πρέπει να είναι εξειδικευμένη για κάθε φύλο.
Λέξεις-κλειδιά:
παχυσαρκία, παιδιά, ΔΜΣ, διατροφικές συνήθειες, γευματικές συνήθειες