Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές

Πτυχιακή Εργασία 18289 215 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές
Συγγραφέας:
Καλλιντέρη, Κυριακή Γ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ελληνικών παραδοσιακών συνταγών και μιας συγκριτικής διατροφικής ανάλυσης των πιτών της Κρήτης και της Ηπείρου. Στα πλαίσια της εργασίας συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν 2585 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, από Κρήτη, νησιά Αιγαίου, Ήπειρο, Μακεδονία, Πελοπόννησο, κεντρική Ελλάδα, νησιά Ιονίου, Θεσσαλία και Πόντο. Η συλλογή των συνταγών έγινε από βιβλία ελληνικών παραδοσιακών συνταγών όπως το Εδεσματολόγιον Ηπείρου του Αλέξανδρου Γιώτη, εθνολογικά μουσεία και ιστοσελίδες. Η Κρήτη ήταν η περιοχή με τις περισσότερες συνταγές και ο Πόντος με τις λιγότερες. Αναφορικά με τον τρόπο σερβιρίσματος, βρέθηκε ότι οι περισσότερες συνταγές αφορούν κυρίως πιάτο, ορεκτικό ή σαλάτα, επιδόρπιο, πίτες και αρτοσκευάσματα, ενώ λίγες είναι οι συνταγές για αφεψήματα και μαρινάδες. Τέλος, στις πίτες της Ηπείρου και της Κρήτης, στις οποίες επιχειρήθηκε μια πιο εκτενής μελέτη, προέκυψε ότι οι πίτες της Ηπείρου αποδίδουν πιο πολλές θερμίδες και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τις πίτες της Κρήτης. Αντίθετα οι πίτες της Κρήτης έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
συνταγή, βάση δεδομένων, ελληνικές πίτες, ελληνική διατροφή, παραδοσιακό
Περιγραφή:
73 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0