Η αντιμετώπιση της παραδοσιακής διατροφής από τους εφήβους: περίπτωση του Δήμου Ασκληπιείου

Πτυχιακή Εργασία 1760 956 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αντιμετώπιση της παραδοσιακής διατροφής από τους εφήβους: περίπτωση του Δήμου Ασκληπιείου
Συγγραφέας:
Χαλκιοπούλου, Μαριάνθη
Επιβλέπων καθηγητής:
Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία
Περίληψη:
Η παραδοσιακή διατροφή είναι ένα κομμάτι της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, το οποίο δεν αντανακλά μόνο στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας αλλά παράλληλα αποτελεί και τρόπο ζωής. Στις μέρες μας γίνεται όλο και εντονότερη η αναζήτηση του ανθρώπου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής προκειμένου να διαμορφώσει υγιεινότερες συνήθειες αλλά και να προστατευτεί ή και να αντιμετωπίσει ασθένειες της εποχής. Η διατροφή ενδείκνυται ως ο βασικότερος παράγοντας διαμόρφωσης καλής υγείας και ειδικά αν η σωστή διατροφή ακολουθείται ήδη από την παιδική ηλικία.Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή φαίνεται να προσδίδει πολλά ευεργετικά χαρακτηριστικά στην ανθρώπινη υγεία.Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι αφενός η παρουσίαση και η περιγραφή της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής ,και κατ’επέκτασην της Μεσογειακής διατροφής, και ειδικότερα η παρουσίαση της συγκεκριμένης διατροφής του Δ.Ασκληπιείου με τη παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών συνταγών που περιγράφουν αναλυτικότερα τις διατροφικές συνήθειες του τόπου.Απώτερος σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρατήρηση, της αντιμετώπισης, του εφηβικού πληθυσμού του δήμου Ασκληπιείου, της διατροφής του τόπου. Με τη μεθοδολογία των ερωτηματολογίων συγκεντρώθηκαν, από ένα δείγμα 120 εφήβων ατόμων όλες οι απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά τις βασικές τους διατροφικές συνήθειες και την αντιμετώπιση τους στα παραδοσιακά τρόφιμα του τόπου.Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έδειξαν πως το εφηβικο δείγμα πληθυσμού αντιμετωπίζει θετικα την τοπική παραδοσιακή διατροφή ευνοώντας την ατομική του υγεία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2010-06-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Διατροφή - Ελλάδα
Μαγειρική, Ελληνική
Λέξεις-κλειδιά:
Παραδοσιακή διατροφή, έφηβοι
Περιγραφή:
121 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0