Λειτουργικές ιδιότητες του καφέ

Πτυχιακή Εργασία 16848 224 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Λειτουργικές ιδιότητες του καφέ
Συγγραφέας:
Καλαμαρίδη, Αικατερίνη
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλογερόπουλος, Νίκος
Περίληψη:
Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο παράγεται από καβουρδισμένα ή αλεσμένα σπέρματα καφεόδεντρου.
Η αναζωογονητική του δράση είναι ευρέως γνωστή, και οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην καφεΐνη. Ο καφές φημίζεται για τα ευεργετικά του οφέλη στην υγεία, εξ αιτίας των αντιοξειδωτικών του δράσεων που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης, και πολυφαινολών, κυρίως χλωρογενικού οξέος. Στόχος αυτής της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και μερικών βιοδραστικών συστατικών –φυτοστερόλες, λιπαρά οξέα και φαινολικά συστατικά- σε αφεψήματα καφέ από τρείς διαδικασίες παρασκευής, (α) Ελληνικός που καταναλώνεται αργά ή γρήγορα (αργός & γρήγορος), (β) Γαλλικός (φίλτρου) και (γ) Στιγμιαίος καφές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα καφέ έχουν αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν φαινολικά συστατικά και φυτοστερόλες σε συγκεντρώσεις μειούμενες κατά σειρά ελληνικός> γαλλικός > φίλτρου. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόφημα, το οποίο όταν καταναλώνεται με σύνεση, μπορεί να συμβάλει θετικά στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-11-04
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
κατανάλωση καφέ και ιδιότητες, καφές και υγεία, παραγωγή του καφέ, καλλιέργεια του καφέ, παρασκευή του καφέ
Περιγραφή:
52 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Kalamaridi-Aikaterini_EDD.pdf

1 MB