Η επίδραση πρωϊνού μεσογειακού τύπου στη μεταγευματική γλυκαιμία σε υπέρβαρους άντρες.

Πτυχιακή Εργασία 16845 141 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση πρωϊνού μεσογειακού τύπου στη μεταγευματική γλυκαιμία σε υπέρβαρους άντρες.
Συγγραφέας:
Μαυρίδου, Ζωή
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκενδέρη, Αικατερίνη
Περίληψη:
Σε πλήθος ερευνών έχουν επισημανθεί τα πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση πρωινού γεύματος συστηματικά. Ωστόσο και η σύσταση του γεύματος είναι καθοριστικής σημασίας, αφού επηρεάζει σημαντικά βιοχημικούς δείκτες, όπως είναι η μεταγευματική γλυκόζη και οι τριακυλογλυκερόλες.Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να μελετηθεί η επίδραση ενός πρωινού Μεσογειακού Τύπου, πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε σχέση με ένα πρωινό Δυτικού Τύπου, στη μεταγευματική γλυκαιμία σε υπέρβαρους άνδρες. Στημελέτηέλαβανμέρος12υπέρβαροιάνδρες(25±2,7ετών,ΔΜΣ28±2,6kg/m2) που κατανάλωσαν σε 2 διαφορετικές ημέρες, ένα πρωινό Μεσογειακού και ένα Δυτικού τύπου, ίσης θερμιδικής αξίας. Πραγματοποιήθηκαν αιμοληψίες για τη μέτρηση συγκέντρωσης γλυκόζης πλάσματος και τριακυλογλυκερολών μετά από 12ωρη νηστεία, αμέσως μετά την κατανάλωση του πρωινού και για τις επόμενες 4 ώρες κάθε μισή ώρα. Η παρέμβαση με το μεσογειακού τύπου πρωινό δεν επέφερε στατιστικά σημαντική επίδραση στη μεταγευματική γλυκαιμία, όπως αυτή εκφράστηκε ως AUC και iAUC. Στατιστικά σημαντική διαφορά φάνηκε να υπάρχει μόνο σε σχέση με τη μέγιστη συγκέντρωση της γλυκόζης (peak), όπου μετά την κατανάλωση πρωινού μεσογειακού τύπου ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τη μεταγευματική γλυκόζη μετά την κατανάλωση πρωινού δυτικού τύπου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-10-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Γλυκαιμία, πρωινό, μεσογειακή διατροφή, υπέρβαρο, φυτικές ίνες
Περιγραφή:
42 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0