Διερεύνηση της εποχιακής διακύμανσης στα επίπεδα της παραθορμόνης, της βιταμίνης D και του ινσουλινομιμητικού παράγοντα τύπου ι (IGF-I) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Πτυχιακή Εργασία 1336 224 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της εποχιακής διακύμανσης στα επίπεδα της παραθορμόνης, της βιταμίνης D και του ινσουλινομιμητικού παράγοντα τύπου ι (IGF-I) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Συγγραφέας:
Μιχελή, Σοφία
Περίληψη:
Σκοπός: H ανεπάρκεια της βιταμίνης D, καθώς και ο δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, εμπλέκονται σημαντικά στον οστικό μεταβολισμό και ως μέρος της αιτιολογίας μπορούν να οδηγήσουν στην οστεοπόρωση, φαινόμενο αρκετά συχνό σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ακόμη πολλές είναι οι μελέτες που υποδεικνύουν συσχέτιση μεταξύ του ινσουλινομιμητικού παράγοντα τύπου Ι (IGF-I) με χαμηλή οστική πυκνότητα. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί η ύπαρξη εποχιακής διακύμανσης στα επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 ,της PTH και του IGF-I σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών μέσω τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης.
Υλικά και Μέθοδοι: Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται μόνο η ομάδα ελέγχου (ΟΕ: n= 30) από ένα ομοιογενές δείγμα υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, στην οποία πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε 4 χρονικές στιγμές: Οκτώβρης 2004 (έναρξη), Μάρτιος 2005 (1ο follow up), Οκτώβρης 2005 (2ο follow up) και Μάρτιος 2007 (3ο follow up). Εκτιμήθηκαν αλλαγές στην PTH, στην 25(OH)D3, στον IGF-I, στην διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, στη σύσταση σώματος (DXA), στη φυσική δραστηριότητα, στην έκθεση στη UV-Β ηλιακή ακτινοβολία (one-way ANOVA, Pearson)
Αποτελέσματα: Μεγάλα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D παρατηρήθηκαν μετά τις χειμερινές περιόδους. Τα ποσοστά αυτά παρουσιάζονται αρκετά χαμηλότερα μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρατηρούνται στατιστικά υψηλότερα επίπεδα 25(ΟΗ)D3 το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα. Τα επίπεδα της PTH εμφανίζονται σημαντικά υψηλότερα κατά τις χειμερινές περιόδους σε σύγκριση με τα επίπεδα κατά την έναρξη (καλοκαίρι). Δεν παρατηρείται τάση για εποχιακή διακύμανση των επιπέδων του IGF-I. Στατιστικά σημαντικές θετικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ 25(ΟΗ)D3 με IGF-I, με διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης D και διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου. Επίσης μεταξύ IGF-I και διαιτητικής πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου. Ενώ στατιστικά σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ της 25(ΟΗ)D3 με PTH και % σωματικό λίπος.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν εποχιακή διακύμανση των επιπέδων της 25(ΟΗ)D3 και της PTH ορού στο δείγμα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Δεν παρατηρείται τάση για εποχιακή διακύμανση του IGF-I.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-11-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Βιταμίνη D
Vitamin D
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Postmenopausal women
Γυναίκες - Διατροφή
Women - Nutrition
Οστεοπόρωση
Osteoporosis
Περιγραφή:
90 σ., εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, mixeli.pdf