Περίληψη:
Έχει παρατηρηθεί ότι, τα φυτοοιστρογόνα και κυρίως οι ισοφλαβόνες που βρίσκονται στη σόγια παρέχουν μια προστατευτική ασπίδα ενάντια σε πολλές ασθένειες. Αναφέρεται ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα επιδρά ευνοϊκά στο μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης και μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμα, είναι γνωστό ότι η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή με πρωτεΐνη σόγιας μειώνει την υπερλιποπρωτεϊναιμία και την αθηροσκλήρωση και προστατεύει από καρδιαγγεική νόσο. Θεωρείται ότι υπεύθυνες για τη συγκεκριμένη δράση είναι οι ισοφλαβόνες παρά η σύνθεση των αμινοξέων της πρωτεΐνης σόγιας. Επίσης έχει βρεθεί ότι, η γενιστεΐνη και διατζεΐνη των ισοφλαβονών μπορούν να μειώσουν τη σωληναριακή καταστροφή κατά το νεφρωτικό σύνδρομο. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των φυτοοιστρογόνων στη πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους και της μήτρας. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προστατευτικός ρόλος των φυτοοιστρογόνων στην οστεοπόρωση, με την καταστολή της οστεοκλαστικής δράσης και την παρεμπόδιση της αποδόμησης του οστού. Στη συγκεκριμένη μελέτη θα αναφερθούν η δράση των βιολειτουργικών τροφίμων γενικότερα και ο ρόλος των φυτοοιστρογόνων στην πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων. Σκοπός της εργασίας είναι η ανασκόπηση των ερευνών που έχουν γίνει για τα συγκεκριμένα τρόφιμα, η επαλήθευση των ισχυρισμών που υπάρχουν για οφέλη στην υγεία και η κατανόηση του μηχανισμού δράσης τους.