Οστική πυκνότητα και διατροφική αξιολόγηση αθλητών κωπηλασίας

Πτυχιακή Εργασία 9473 400 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οστική πυκνότητα και διατροφική αξιολόγηση αθλητών κωπηλασίας
Συγγραφέας:
Βασιλείου, Ευστάθιος
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η μέτρηση της οστικής πυκνότητας σε κωπηλάτες υψηλού επιπέδου καθώς και η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών τους σε σχέση με κάποιες βασικές ομάδες τροφίμων. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της ομάδας ελέγχου. Μεθοδολογία: Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των είκοσι ατόμων. Στην πρώτη ομάδα ήταν αθλητές της κωπηλασίας διεθνούς αγωνιστικού επιπέδου ενώ στη δεύτερη ομάδα, 20 υγιείς άντρες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σύστασης των οστών με τη μέθοδο απορροφησιομετρίας ακτινών- χ διπλής ενέργειας (DXA), καθώς και διατροφική αξιολόγηση με ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Αποτελέσματα: Η ολική οστική πυκνότητα (TBMD) και η ολική οστική μάζα (ΤBMC) καθώς και η οστική πυκνότητα στα επιμέρους τμήματα δε διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των κωπηλατών και της ομάδας ελέγχου. Όσο αφορά τη διατροφική αξιολόγηση στατιστικά σημαντικές διαφορές βρέθηκαν στην κατανάλωση, μερίδων ανά ημέρα, γαλακτοκομικών (R:4.21±3.35, C:2.07±1.69, p=0.02), φρούτων (R: 3.76±3.43, C: 1.06±0.53, p=0.00), αυγών (R:0.57±0.59, C:0.18±0.15, p=0.02), αμύλου (R:2.1±1.2, C:0.99±0.4, p=0.001), οσπρίων (R: 0.42±0.57, C: 0.11±0.04, p=0.03) και αθλητικών ποτών (R:0.39±0.78, C:0.02±0.03, p=0.002). Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, η κωπηλασία δε φάνηκε να δρα ευεργετικά στην ολική οστική πυκνότητα (TBMD) ούτε στην ολική οστική μάζα (TBMC). Όσο αφορά τη διατροφική αξιολόγηση οι αθλητές φάνηκε να καταναλώνουν περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών, φρούτων, αυγών, αμυλούχων τροφίμων καθώς και αθλητικών ποτών, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-07-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Οστική πυκνότητα
Διατροφικές συνήθειες - Αθλητές
Αθλητές - Διατροφή
Περιγραφή:
55 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0