Ο ρόλος του δείκτη μάζας σώματος και της σύστασης σώματος στην υποβιταμίνωση d στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό

Πτυχιακή Εργασία 8656 432 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του δείκτη μάζας σώματος και της σύστασης σώματος στην υποβιταμίνωση d στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό
Συγγραφέας:
Κουντουρά, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους ενήλικες μπορεί να επιφέρουν μυοσκελετικές διαταραχές, αλλά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, ινσουλινοαντίσταση και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, αυτοάνοσα νοσήματα όπως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου. Η υποβιταμίνωση D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται και παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και στα παιδιά. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά υποδηλώνουν πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η σύσταση σώματος σχετίζονται με την υποβιταμίνωση D.
Σκοπός: Να εξετασθεί η σχέση του Δείκτη Μάζας Σώματος και της σύστασης σώματος με τα επίπεδα βιταμίνης D στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό.
Μεθοδολογία: Επιλέχθηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα 804 παιδιών ηλικίας 10 έως 12 ετών στα πλαίσια της μελέτης Healthy Growth. Οι μετρήσεις περιλάμβαναν τη συλλογή δεδομένων διατροφικής πρόσληψης, ανθρωπομετρίας, σύστασης σώματος, φυσικής δραστηριότητας και βιοχημικών τιμών της 25-υδροξυβιταμίνης D. Η υποβιταμίνωση ορίστηκε για επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D ορού < 50 nmol/L.
Αποτελέσματα: Ο συνολικός επιπολασμός της υποβιταμίνωσης D ήταν 15,3% και συγκεκριμένα 9,9% για τα αγόρια και 20,1% για τα κορίτσια. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (p = 0,012) και το ποσοστό λιπώδους μάζας σώματος (p = 0,039) σχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά αρνητικά με τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D, ενώ το ποσοστό άλιπης μάζας σώματος (p = 0,071) σχετίστηκε οριακά στατιστικά σημαντικά θετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D στο σύνολο του πληθυσμού.
Συμπεράσματα: Η υποβιταμίνωση D φάνηκε πως αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ακόμα και σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα. Η παχυσαρκία μπορεί να αποτελεί έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου μέσω του αυξημένου σωματικού βάρους και της αυξημένης λιπώδους μάζας σώματος. Είναι αναγκαίες περαιτέρω έρευνες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα με τη χρήση κοινών κατωφλικών τιμών για τον ορισμό της υποβιταμίνωσης, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-10-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Αβιταμίνωση
Έλλειψη βιταμίνης D
Δείκτης Μάζας Σώματος
Σύσταση σώματος - Παιδιά
Περιγραφή:
66 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0