Περίληψη:
Ο στόχος της μελέτης αυτής είναι να διερευνηθούν οι συσχετίσεις μεταξύ κάποιων κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και της διαιτητικής πρόσληψης σε επίπεδο τροφίμων σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Συμμετείχαν 1138 παιδιά μέσης ηλικίας 12.2 +/- 0.7 ετών από 47 δημόσια δημοτικά σχολεία του νομού Αττικής. Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης έγινε με 24ωρες ανακλήσεις οι οποίες στη συνέχεια αναλύθηκαν σε 21 ομάδες τροφίμων. Οι γονείς έδωσαν στοιχεία σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού, τον αριθμό των παιδιών στην οικογένεια, την οικογενειακή κατάσταση, την καταγωγή και το μορφωτικό τους επίπεδο. Μετά τον έλεγχο για την επίδραση ορισμένων συγχιτικών παραγόντων και την αφαίρεση από το δείγμα των παιδιών που υποκαταγράφουν και αυτών που έκαναν δίαιτα, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: Η διαμονή σε μεγαλύτερο σπίτι συσχετίσθηκε με αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων χαμηλών σε λιπαρά και μειωμένη κατανάλωση φρουτοποτών, το μορφωτικό επίπεδο του πατέρα συσχετίσθηκε θετικά με την κατανάλωση πλήρων τυριών και αρνητικά με την κατανάλωση αναψυκτικών ενώ το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας συσχετίσθηκε θετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων χαμηλών σε λιπαρά και αρνητικά με την κατανάλωση πουλερικών και αναψυκτικών. Ακόμη, το διαζύγιο συσχετίσθηκε θετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών και ο αριθμός των παιδιών αρνητικά με την κατανάλωση ελαιολάδου και τυριών χαμηλών σε λιπαρά. Τέλος, τα παιδιά με πατέρα/ μητέρα Ελληνικής καταγωγής κατανάλωναν περισσότερο ψάρι, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και ελαιόλαδο και λιγότερα πουλερικά σε σχέση με τα παιδιά με αλλοδαπό πατέρα/ μητέρα. Όλοι οι παράγοντες που μελετήθηκαν συσχετίζονται με το Κοινωνικοοικονομικό επίπεδο που όπως φαίνεται επηρεάζει τις τροφικές επιλογές των παιδιών.