Αλλαγές στη διαιτητική συμπεριφορά και διατροφικές συνήθειες παιδιών 1ης σχολικής ηλικίας μετά από ένα πρόγραμμα παρέμβασης

Μεταπτυχιακή Εργασία 6060 152 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αλλαγές στη διαιτητική συμπεριφορά και διατροφικές συνήθειες παιδιών 1ης σχολικής ηλικίας μετά από ένα πρόγραμμα παρέμβασης
Συγγραφέας:
Μιχαήλ, Κατερίνα
Περίληψη:
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο χώρες του εξωτερικού αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο (Κουρίδης και συ,200). Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού διάφορα προγράμματα παρέμβασης (DHHS,2004).
Έχοντας αυτά υπόψη, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα παρέμβασης με πληθυσμό–στόχο παιδιά 4ης τάξης του δημοτικού. Στόχοι του προγράμματος παρέμβασης ήταν η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και η μείωση της καθιστικής ζωής. Η επίτευξη αυτών των στόχων αποσκοπεί στην υιοθέτηση υγιεινών στάσεων και συμπεριφορά από τα παιδιά με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας.
Το πρόγραμμα παρέμβασης είχε διάρκεια 3μήνες και το δείγμα ήταν 51 παιδιά 4ης τάξης του δημοτικού, μιας περιοχής μόλις έξω από την πόλη της Πάφου και συγκεκριμένα στο Δήμο Γεροσκήπου. Η ομάδα παρέμβασης αποτελείτο από 22 παιδιά και η ομάδα ελέγχου από 29 παιδιά. Έγιναν περίπου 13 δραστηριότητες για κάθε στόχο. Το θέμα προσεγγίστηκε διαθεματικά. Έγινε αξιολόγηση των γνώσεων και των συνηθειών των παιδιών πριν την εφαρμογή της παρέμβασης, στο τέλος της και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της. Στις ίδιες χρονικές περιόδους λήφθηκαν και ανθρωπομετρικά στοιχεία των παιδιών.
Τα αποτελέσματα της έδειξαν αύξηση των γνώσεων των παιδιών της ομάδας παρέμβασης στις δύο τελευταίες αξιολογήσεις σε σχέση με τη ομάδα ελέγχου. Στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκε αύξηση και στην κατανάλωση φρούτων όπως και στη φυσική δραστηριότητα. Στο τέλος της παρέμβασης παρατηρήθηκε και μείωση της ενασχόλησης των παιδιών με ηλεκτρονικά παιχνίδια και αύξηση της μεταφοράς φρούτου στο σχολείο ως κολατσιό. Συμπεριφορές όμως που δεν παρατηρήθηκαν στην τελευταία αξιολόγηση. Ο ΔΜΣ των παιδιών και οι ώρες τηλεθέασης δεν παρουσίασαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, σε καμία από τις τρεις χρονικές περιόδους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-11-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία στα παιδιά
Παιδιά - Διατροφή
Περιγραφή:
121 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, mixahl.pdf