Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα και συχνότητα κατανάλωσης πρωινού και δείκτες παχυσαρκίας και μεταβολικής υγείας στα παιδιά
Συγγραφέας:
Παπαματθαιάκη, Αικατερίνη Μαρία, Δημήτρης
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσίγκος, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας και των καρδιομεταβολικών νοσημάτων αυξάνεται ραγδαία τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, με ποικίλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και υγεία. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση και η πρόληψη της νόσου από την παιδική ηλικία. Ως ένας πιθανός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή έχει προταθεί το πρωινό, η κατανάλωση του οποίου φαίνεται να έχει πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων για τον οργανισμό.
Σκοπός: Στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της συσχέτιση της συχνότητας κατανάλωσης και της ποιότητας του πρωινού γεύματος, κατά την παιδική ηλικία, με τους δείκτες παχυσαρκίας και μεταβολικής υγείας σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών.
Μεθοδολογία: Η Healthy Growth Study είναι μια επιδημιολογική μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 2007. Συμμετείχαν 2.666 παιδιά (50,5% αγόρια) ηλικίας 9-13 ετών, από δημοτικά σχολεία 4 δήμων της Ελλάδας. Συγκεντρώθηκαν δεδομένα για τα ανθρωπομετρικά και τα μεταβολικά χαρακτηριστικά αλλά και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Για την στατιστική ανάλυση εφαρμόστηκε ανάλυση διακύμανσης, έλεγχος ανεξαρτησίας x2 κατά Pearson και λογαριθμική παλινδρόμηση.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε ότι οι μέσες τιμές στα περιγραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος (ΔΜΣ, Ζ-score του ΔΜΣ, περιφέρεια μέσης, γλυκόζη νηστείας κ.ά) όπως και οι κατηγορίες σωματικού βάρους εμφάνισαν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχο αποτέλεσμα έπειτα από διαχωρισμό του δείγματος σε άτομα που κατανάλωναν και σε άτομα που παρέλειπαν το πρωινό ή με βάση το πόσο υψηλή ήταν η ποιότητα του πρωινού αυτού. Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της σχέσης της συχνότητας κατανάλωσης και ποιότητας πρωινού με την πιθανότητα ύπαρξης υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και παθολογικών μεταβολικών δεικτών, η οποία έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πρωινό υψηλής ποιότητας είχαν υψηλότερες τιμές γλυκόζης νηστείας και χαμηλές τιμές HDL χοληστερόλης. Ακόμη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πρωινό μέτριας ποιότητας είχαν μειωμένο κίνδυνο να έχουν αυξημένες τιμές γλυκόζης νηστείας. Επίσης τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό πολύ χαμηλής ποιότητας είχαν μεγαλύτερες τιμές περιφέρειας μέσης και μειωμένο κίνδυνο να κατηγοριοποιούνται στο υπέρβαρο/παχύσαρκο και να έχουν αυξημένες τιμές γλυκόζης νηστείας.
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους αλλά και με την υπάρχουσα βιβλιογραφία οπότε δεν καταλήγουμε σε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της συχνότητας και ποιότητας πρωινού και των δεικτών παχυσαρκίας και μεταβολικής υγείας κατά την παιδική ηλικία. Κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθούν νέες διαχρονικές μελέτες για να γίνει καλύτερα κατανοητή η αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-09-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Πρωϊνό - Υγιειονολογικές απόψεις
Παχυσαρκία στα παιδιά
Λέξεις-κλειδιά:
κατανάλωση πρωινού, μεταβολική υγεία, ποιότητα πρωινού, παιδική παχυσαρκία
Περιγραφή:
84 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0