Διερεύνηση των τεχνολογικών κινδύνων (πυρκαγιά-κατολίσθηση) σε χώρους εναπόθεσης αποβλήτων. Αναφορά στο φαινόμενο των ρακοσυλλεκτών. Περίπτωση μελέτης η κατολίσθηση στο Bandung (Ινδονησία), το 2005. Προσαρμογή της κυκλικής οικονομίας ως φορέας περιορισμού των κινδύνων.

Μεταπτυχιακή Εργασία 26857 72 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των τεχνολογικών κινδύνων (πυρκαγιά-κατολίσθηση) σε χώρους εναπόθεσης αποβλήτων. Αναφορά στο φαινόμενο των ρακοσυλλεκτών. Περίπτωση μελέτης η κατολίσθηση στο Bandung (Ινδονησία), το 2005. Προσαρμογή της κυκλικής οικονομίας ως φορέας περιορισμού των κινδύνων.
Συγγραφέας:
Φραγκούλης, Βασίλειος, Πέτρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαζαρίδη, Αικατερίνη-Κωνσταντία
Περίληψη:
Η ακατάλληλη διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου τομέα, αναδεικνύει προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης καθώς και προστασίας της δημόσιας υγείας. Γι΄αυτό το λόγο η επιστημονική έρευνα σχετικά με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων οφείλει να περιλαμβάνει επιμέρους παραμέτρους εκτίμησης με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Οι τεχνολογικοί κίνδυνοι της πυρκαγιάς και της κατολίσθησης, που προκύπτουν ως συνέπεια της πλημμελούς διαχείρισης των χώρων εναπόθεσης αποβλήτων, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα σε παγκόσμια κλίμακα , λόγω όμως της κοινωνικής απαξίας για αυτούς τους χώρους δεν απολαμβάνει της κατάλληλης μέριμνας. Το συγκεκριμένο φαινόμενο επιτείνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της οικονομικής ένδειας που τις χαρακτηρίζει, η οποία σε συνδυασμό με την υπερμεγέθη πληθυσμιακή αύξηση οδηγεί σε ανεπαρκή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεξέλεγκτων χώρων απόρριψής τους (χωματερές). Στους συγκεκριμένους χώρους, λόγω της εγγενούς οικονομικής τους αδυναμίας, βρίσκουν καταφύγιο πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ρακοσυλλέκτες, με σκοπό την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών από τη συλλογή των απορριφθέντων αποβλήτων, αποδεχόμενοι ή αγνοώντας την έκθεσή τους στους ανωτέρω κινδύνους.
Σε μεγάλο βαθμό, οι εν λόγω κίνδυνοι είναι αποτέλεσμα βιοχημικών διεργασιών στην απορριμματική μάζα, αλλά παράλληλα είναι και απόρροια της δραστηριότητας των συγκεκριμένων πληθυσμών. Είναι λοιπόν επιστημονικά ενδιαφέρον να αναλυθούν οι παράμετροι που προκαλούν τους κινδύνους αυτούς και να συσχετιστούν με τοπικές παραμέτρους που απαντώνται στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε σχέση με την εναπόθεση και εν γένει τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και να συνδεθούν οι κίνδυνοι αυτοί με την αυξημένη τρωτότητα που δημιουργεί η διαβίωση και εργασία των ρακοσυλλεκτών στους συγκεκριμένους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκε ως περίπτωση μελέτης μία κατολίσθηση αποβλήτων σε μία χωματερή στην Ινδονησία που το αίτιο-αιτιατό της συνδυάζει μεταβλητές πυρκαγιάς-κατολίσθησης, ταυτόχρονα με την έκθεση σε αυτές των ρακοσυλλεκτών που ζουν και εργάζονται στον ευρύτερο χώρο της χωματερής, προκαλώντας μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.
Τελικά, η ενσωμάτωση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας που «επιβάλλουν» τη μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση στη διαχείριση των αποβλήτων, υπό τις ειδικές παραμέτρους των αναπτυσσόμενων χωρών με αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπο αυτών την Ινδονησία, αποτελεί μία απόπειρα εξορθολογισμού της δραστηριότητας των ρακοσυλλεκτών που θα οδηγήσει σε μία πιο βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κινδύνων που προκύπτουν από την «άναρχη» λειτουργία των χωματερών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Περιβάλλον - Διαχείριση
Ανακύκλωση (Απόβλητα κλπ.)
Πυρκαγιές - Οικονομικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
πυρκαγιά, ρακοσυλλέκτες, κατολίσθηση, Κυκλική Οικονομία, απόβλητα
Περιγραφή:
137 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VasileiosFragkoulis.pdf

3 MB