Ο Ρόλος του Μητρικού Θηλασμού και του Μητρικού Γάλακτος στην Άμυνα του Οργανισμού

Πτυχιακή Εργασία 26766 96 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Ρόλος του Μητρικού Θηλασμού και του Μητρικού Γάλακτος στην Άμυνα του Οργανισμού
Συγγραφέας:
Κίσσα, Ελένη Παρασκευή, Βασίλειος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκουρολιάκου, Μαρία
Περίληψη:
Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής μελέτης είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση, σχετικά με τον ρόλο του μητρικού θηλασμού και του μητρικού γάλακτος στην άμυνα του οργανισμού.
Στην αρχή της μελέτης παρατίθενται ευρήματα, σχετικά με τη συμβολή του μητρικού θηλασμού και του μητρικού γάλακτος στην άμυνα του οργανισμού, από τα αρχαιότερα χρόνια έως σήμερα. Ακολουθούν οι ορισμοί των βασικών εννοιών της βιβλιογραφικής ανασκόπησης.
Ξεκινώντας, αναλύεται η ανατομία του μαστού, καθώς είναι το κύριο όργανο που συμμετέχει στη διαδικασία του θηλασμού. Αναλύεται η διαμόρφωσή του κατά τη διάρκεια της κύησης, έως ότου λάβει την τελική μορφή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία του θηλασμού.
Στη συνέχεια αναλύεται, τόσο με στοιχεία ανασκοπήσεων, αλλά και με αποτελέσματα ερευνών, ο μηχανισμός παραγωγής του μητρικού γάλακτος, η σύστασή του και η διατροφική του αξία. Ειδικότερα, ξεκινώντας από το πρωτόγαλα έως το ώριμο γάλα, αναφέρεται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, αλλά και βιταμίνες. Ένα σημαντικό μέρος της μελέτης πραγματεύεται, τόσο τα συμπληρώματα και υποκατάστατα γάλακτος, όσο και το φυτικό γάλα συναρτήσει των διαιτητικών συνηθειών των χορτοφάγων μητέρων.
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και του μητρικού γάλακτος για την υγεία της μητέρας και του παιδιού, αναλύονται στο επόμενο κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα αποδεικνύεται ότι ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στη μειωμένη εμφάνιση τύπων καρκίνου, όπως του μαστού και των ωοθηκών για τη μητέρα, και παρέχει ποικίλα οφέλη για το παιδί σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Θηλασμός - Διαιτολογικές απόψεις
Θηλασμός - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ανοσοποιητικό σύστημα, μητρικός θηλασμός, μητρικό γάλα
Περιγραφή:
84 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Eleni_ParaskeviKissa.pdf

1 MB