Μελέτη της ζύμωσης μανιταριών Pleurotus ostreatus in vitro από τον εντερικό μικροβιόκοσμο παιδιών με Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού

Πτυχιακή Εργασία 26296 162 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ζύμωσης μανιταριών Pleurotus ostreatus in vitro από τον εντερικό μικροβιόκοσμο παιδιών με Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού
Συγγραφέας:
Χαλατσά, Παναγιώτα, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια νευροαναπτυξιακή και κλινικά ετερογενής διαταραχή που χαρακτηρίζεται από στερεότυπη συμπεριφορά και ελλείματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Παρά τον υψηλό επιπολασμό της ΔΑΦ παγκοσμίως, οι μηχανισμοί που σχετίζονται με την αιτιολογία και την παθοφυσιολογία της δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί. Γαστρεντερικές διαταραχές αναφέρονται συχνά από παιδιά με αυτιστική διαταραχή και παράλληλα αρκετές μελέτες υποδεικνύουν δυσβίωση του εντερικού τους μικροβιόκοσμου. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον γύρω από τον πιθανό ρόλο του εντερικού μικροβιόκοσμου ως συμπαράγοντα στην ανάπτυξη της ΔΑΦ αυξάνεται διαρκώς, καθώς πλήθος μελετών υπογραμμίζει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου (άξονας εντέρου-εγκεφάλου). Δεδομένης της παραπάνω σχέσης, θεραπείες με διαιτητικά συστατικά όπως είναι τα προ/πρεβιοτικά, υποστηρίζεται πως συμβάλλουν στην ρύθμιση της σύστασης του εντερικού μικροβιόκοσμου καθώς και στην βελτίωση των γαστρεντερικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων της διαταραχής. Ωστόσο τα έως τώρα δεδομένα ιδιαίτερα για την πιθανή επίδραση των πρεβιοτικών είναι ανεπαρκή. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του μανιταριού Pleurotus ostreatus (υποψήφιο πρεβιοτικό) στον εντερικό μικροβιόκοσμο παιδιών με ΔΑΦ χρησιμοποιώντας ένα in vitro μοντέλο ζύμωσης συνεχούς καλλιέργειας. Τα επίπεδα ολικών βακτήριων καθώς και συγκεκριμένων μελών του εντερικού μικροβιόκοσμου καταμετρήθηκαν στην αρχή (0 h) καθώς και μετά από 24 h ζύμωσης με ποσοτική PCR. Μετά από 24 ώρες ζύμωσης, το μανιτάρι προκάλεσε σημαντική αύξηση των ολικών βακτηρίων και του μικροοργανισμού Faecalibacterium prausnitzii σε σύγκριση με τον αρνητικό μάρτυρα (εντερικός μικροβιόκοσμος του κάθε εθελοντή χωρίς πηγή υδατάνθρακα). Επιπλέον, στον χειρισμό με το μανιτάρι παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση των μικροοργανισμών Bifidobacterium spp. και Prevotella spp. στις 24 ώρες σε σχέση με την αρχή της ζύμωσης (t=0h) (p για όλα <0,05). Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή κατέδειξε τις ευεργετικές επιδράσεις του Pleurotus ostreatus στην σύσταση του εντερικού μικροβιόκοσμου παιδιών με ΔΑΦ in vitro.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μικροβιολογία
Λοιπά Θέματα:
Έντερα - Μικροβιολογία
Αυτισμός στα παιδιά - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Μανιτάρι πλευρώτους οστρεώδης, εντερικός μικροβιόκοσμος, Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού, πρεβιοτικά, δυσβίωση
Περιγραφή:
103 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PANAGIOTACHALATSA.pdf

2 MB