Γενετική προδιάθεση και διατροφικά πρότυπα κατανάλωσης σε Έλληνες υγιείς υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες

Μεταπτυχιακή Εργασία 25949 278 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετική προδιάθεση και διατροφικά πρότυπα κατανάλωσης σε Έλληνες υγιείς υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες
Συγγραφέας:
Λαμπρινού, Σοφία, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Εισαγωγή: H μελέτη της γενετικής αιτιολογίας στην εμφάνιση παχυσαρκίας κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος, καθώς ο εντοπισμός των αλληλεπιδράσεων μεταξύ γονιδίων και διατροφής ενδεχομένως να συνεισφέρει στον εμπλουτισμό της ερμηνείας της διαφορετικής απόκρισης των ατόμων στην διατροφική πρόσληψη.
Σκοπός: H διερεύνηση της σχέσης συγκεκριμένων γενετικών πολυμορφισμών και a posteriori διατροφικών προτύπων σε υπέρβαρο/ παχύσαρκο πληθυσμό, δηλαδή η αποτίμηση της πιθανής αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και προσκόλλησης σε συγκεκριμένα πρότυπα διατροφής.
Μεθοδολογία: Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος της μελέτης iMPROVE, στην οποία συμμετείχαν 202 ενήλικες Έλληνες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία, χωρίς διαγνωσμένα νοσήματα. Στα δεδομένα που ελήφθησαν περιλήφθηκαν πλήρες ατομικό ιστορικό, μέτρηση ανθρωπομετρικών στοιχείων και λήψη αίματος προς γονοτύπηση. Επιπλέον, από την συμπλήρωση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) πραγματοποιήθηκε ανάλυση κύριων συνιστωσών (PCA) βάσει της οποίας προέκυψαν τα διατροφικά πρότυπα. Στην συνέχεια, έγινε εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης με την χρήση του Nutritionist Pro, καθώς επίσης αξιολογήθηκε η προσκόλληση στην Μεσογειακή Διατροφή με τη χρήση του MedDietScore. Επιπροσθέτως, έπειτα από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, μελετήθηκε η πιθανή επίδραση μονονουκλεοτιδικών πολυμορφισμών υποψηφίων γονιδίων στο Δείκτη Μάζας Σώματος και την κατανάλωση των διατροφικών προτύπων, αλλά και οι μεταξύ τους πιθανές συσχετίσεις.
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση προέκυψαν 5 διατροφικά πρότυπα: το «μικτό» πρότυπο αποτελούμενο από τρόφιμα αυξημένης περιεκτικότητας σε ενέργεια προερχόμενη από λίπος και σάκχαρα, το «μεσογειακό» που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, μη ραφιναρισμένα δημητριακά, ψάρια και ελαιόλαδο, της «ταβέρνας» με τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά εκτός σπιτιού, το «παραδοσιακό» αποτελούμενο από μαγειρευτά τρόφιμα (σπανακόρυζο, λαδερά) και το «πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και χυμούς φρούτων» που περιέχει ελιές, μικρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και χυμούς. Η προσκόλληση στην Μεσογειακή Διατροφή για το σύνολο του δείγματος ήταν μέτρια. Κανένα από τα 10 ΜΝΠ που μελετήθηκαν δεν βρέθηκε να συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με τον logΔΜΣ, μετά από διόρθωση για βάρος και ηλικία. Τα αποτελέσματα των συσχετίσεων μεταξύ των ΜΝΠ με τα πρότυπα, με διόρθωση για φύλο και ηλικία, έδειξαν θετική συσχέτιση του rs10195252 (GRB14) με το «μικτό» και το «πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και χυμούς φρούτων» πρότυπο, ενώ οι rs925946 (BDNF) και rs17782313 (MC4R) με το «μεσογειακό» πρότυπο. Στην συνέχεια βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του «μικτού» προτύπου με το logΔΜΣ, με διόρθωση σε φύλο και ηλικία (p<0,001). Σε σχέση με τον έλεγχο συσχέτισης μεταξύ των ΜΝΠ και του logΔΜΣ, με διόρθωση σε φύλο, ηλικία και κάθε ένα από τα πρότυπα, η μοναδική στατιστικά σημαντική συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ του rs17782313 και του «μικτού» προτύπου (β=0,021 και p=0,038). Τέλος, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική αλληλεπίδραση του rs17782313 και του «μικτού» προτύπου στο logΔΜΣ.
Συμπεράσματα: Επιβεβαιώνεται η επίδραση των εξεταζόμενων ΜΝΠ των γονίδιων BDNF, MC4R και GRB14 στην διατροφική πρόσληψη και στον ΔΜΣ στο δείγμα της παρούσας μελέτης. Τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά για την συνέχιση της έρευνας και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Γενετικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
υπέρβαρο, διατροφικά πρότυπα, παχυσαρκία, δείκτης μάζας σώματος, γενετική προδιάθεση
Περιγραφή:
82 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

SOFIALAMPRINOU.pdf

1 MB