Διατροφικά και κοινωνικά πρότυπα μέσα από ελληνικά βιβλία μαγειρικής. Έρευνα σε συνταγές για σούπες και ζωμούς

Πτυχιακή Εργασία 25795 278 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικά και κοινωνικά πρότυπα μέσα από ελληνικά βιβλία μαγειρικής. Έρευνα σε συνταγές για σούπες και ζωμούς
Συγγραφέας:
Δέδε, Ευθυμία Κυριακή, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Ματάλα, Αντωνία Λήδα
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την παρουσίαση των διατροφικών και κοινωνικών προτύπων της ελληνικής κουζίνας μέσα από επιλεγμένα ελληνικά βιβλία μαγειρικής. Μέσα από την ανάλυση των επιλεγμένων βιβλίων μαγειρικής, γίνεται αντιληπτή η υιοθέτηση του μεσογειακού διατροφικού προτύπου στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου θνησιμότητας και της χαμηλότερης συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ορισμοί της μεσογειακής διατροφής ποικίλλουν ανά περιβάλλον και χώρα, ωστόσο εμφανίζουν κάποια βασικά, κοινά χαρακτηριστικά τα οποία απεικονίζονται στο γράφημα της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας. Ορισμένα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής επικαλύπτονται με άλλα διατροφικά πρότυπα, ξενόφερτα και εκμοντερνισμένα, ενώ άλλα στοιχεία είναι μοναδικά για τη μεσογειακή διατροφή και παρουσιάζονται με μικρές διαφοροποιήσεις και στα τέσσερα επιλεγμένα βιβλία μαγειρικής. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αναλύεται η μεσογειακή διατροφή και πως ορίζεται η γαστρονομία, ενώ δίνεται έμφαση στην ελληνική παράδοση και κουζίνα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται αναλυτικά τέσσερα ελληνικά βιβλία μαγειρικής, με συνταγές από σούπες και ζωμούς. Στη συνέχεια συγκρίνονται οι συνταγές ως προς τις ακόλουθες παραμέτρους: τη κοινωνική τάξη που απευθύνονται, τις απαιτήσεις των συνταγών, την ύπαρξη τεχνικών συμβουλών, τις διαιτητικές συμβουλές, τη θρεπτική αξία των συνταγών, την ασφάλεια και τους κανόνες υγιεινής, το σερβίρισμα και την αισθητική, την επιλογή πρώτων υλών, τα σκεύη που απαιτούνται και τέλος την ύπαρξη συσχέτισης των συνταγών με την παράδοση. Ταυτόχρονα παρατίθεται και η σχετική βιβλιογραφία που συνοδεύει τα ευρήματα. Τέλος στο τρίτο κεφάλαιο καταθέτονται τα συμπεράσματα όσον αφορά την παραπάνω έρευνα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή - Ιστορία
Συνταγές - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφικό πρότυπο, Μεσογειακή διατροφή
Περιγραφή:
56 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Efthymia_KyriakiDede.pdf

2 MB