Διατροφική παρέμβαση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού-Επίδραση στην ποιότητα ζωής και στη ψυχική υγεία

Πτυχιακή Εργασία 25717 433 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφική παρέμβαση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού-Επίδραση στην ποιότητα ζωής και στη ψυχική υγεία
Συγγραφέας:
Χριστοπούλου, Αναστασία, Σπυρίδων
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκουρολιάκου, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπου καρκίνου με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στο γυναικείο πληθυσμό. Η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται με τα εξελιγμένα διαγνωστικά εργαλεία, η βελτίωση των αντικαρκινικών θεραπειών καθώς και η πρόληψη έχουν συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των επιζώντων από καρκίνο του μαστού. Εντούτοις, τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή της γυναίκας καθώς αποτελεί σημαντική πηγή άγχους και συχνά βιώνουν συναισθήματα κατάθλιψης ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και η συνολική, σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα, ζωής τους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η μελέτη της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής στην ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού καθώς και στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ύστερα από παρέμβαση διάρκειας 6 μηνών, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Μεθοδολογία: Στη συγκεκριμένη μελέτη παρέμβασης, η οποία αποτελούσε μία τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, συμμετείχαν 52 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι εθελόντριες τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: η ομάδα παρέμβασης έλαβε 15ήμερη εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση βασισμένη στη Μεσογειακή Διατροφή ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε γενικές διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου της Αμερικάνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μέσω μηνιαίας επικοινωνίας και ad libitum δίαιτα. Και στις δύο ομάδες δόθηκαν συστάσεις αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα. Η παρέμβαση είχε διάρκεια 6 μήνες. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης , και για τις δύο ομάδες, αξιολογήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή καθώς και ποιότητα ζωής και τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μέσω εξειδικευμένων ερωτηματολογίων.
Αποτελέσματα: Η ομάδα παρέμβασης, αναφορικά με τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, μείωσε στατιστικά σημαντικά το ποσοστό του λίπους της (p=0,046) και ταυτόχρονα αυξήθηκε η προσκόλληση της στη Μεσογειακή Διατροφή κατά 2,69 μονάδες (p=0,001) συγκριτικά με την έναρξη της μελέτης, ενώ η ομάδα ελέγχου μείωσε στατιστικά σημαντικά τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (p=0,0002) κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Στο τέλος της μελέτης οι δύο ομάδες διέφεραν ως προς την προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή (p=0,001) και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (p=0,004). Επιπλέον, αναφορικά με την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής της ομάδας παρέμβασης αυξήθηκε η συνολική λειτουργικότητα (p=0,017) και πιο συγκεκριμένα βελτιώθηκε ο κοινωνικός τους ρόλος (p=0,045), η συναισθηματική τους λειτουργικότητα (p=0,013) και μειώθηκαν οι ανησυχίες για το μέλλον (p=0,011) ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η συμπτωματολογία (p=0,03) με μείωση των ενοχλήσεων στην περιοχή του χεριού (p=0,038) και στην περιοχή του μαστού (p=0,024) και αυξήθηκε η όρεξη των εθελοντριών (p=0,02). Στην ομάδα ελέγχου παρατηρήθηκε βελτίωση στον πόνο (p=0,048) και μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας (p=0,027). Αναφορικά με τη ψυχική κατάσταση των γυναικών της ομάδας παρέμβασης μειώθηκε στατιστικά σημαντικά το άγχος (p=0,011) ενώ στην ομάδα ελέγχου δεν παρατηρήθηκε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά.
Συμπεράσματα: Η συγκεκριμένη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού έδειξε ότι μία εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση βασισμένη στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση πολλών τομέων της ποιότητας ζωής καθώς και βελτίωση της ψυχικής υγείας συγκριτικά με γυναίκες με μικρότερο βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή διατροφή.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Μαστός - Καρκίνος
Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ποιότητα ζωής, ψυχική υγεία, Μεσογειακή διατροφή, καρκίνος μαστού
Περιγραφή:
95 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnastasiaChristopoulou.pdf

1 MB