Eπαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών την περίοδο του κορονοϊού: διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης

Μεταπτυχιακή Εργασία 25596 147 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Eπαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών την περίοδο του κορονοϊού: διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης
Συγγραφέας:
Μανιακούρα, Ευτυχία, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Κουτρούμπα, Κωνσταντίνα
Περίληψη:
Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών επιδρά τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα της ζωής τους και έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποδοτικότητά τους και κατ΄επέκταση στην παραγωγικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Η παρούσα έρευνα μελετά το Σύνδρομο της Επαγγελματικής Εξουθένωσης σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και επιχειρεί να προσδιορίσει το βαθμό στον οποίο το βιώνουν καθώς και την ικανοποίησή τους από την εκπαιδευτική πολιτική την περίοδο του κορoνοϊού. Επιπλέον, αντικείμενο μελέτης αποτελεί η επίδραση ή μη της πανδημίας του Covid-19 στη βίωση του Συνδρόμου της Επαγγελματικής Εξουθένωσης από τους εκπαιδευτικούς με την εκτενή χρήση και εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 67 εκπαιδευτικοί, 62 γενικής και 5 ειδικής αγωγής, 19 άνδρες και 48 γυναίκες. Ως εργαλείο αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει: α) τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, β) το Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Επαγγελματικής Εξουθένωσης της Maslach για Εκπαιδευτικούς και γ) ερωτήσεις για την τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο του κορoνοϊού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης βιώνουν χαμηλότερο βαθμό επαγγελματικής εξουθένωσης σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, βρέθηκε ότι ο βαθμός ικανοποίησης των εκπαιδευτικών από την εκπαίδευση και ειδικότερα από την εκπαιδευτική πολιτική κατά την περίοδο της πανδημίας, κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, ως βασικότερη απαίτηση για μια σωστή τηλεκπαίδευση προέκυψε η ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού από τους μαθητές, ενώ ως βασικότερο τεχνικό ζήτημα τα συχνά προβλήματα κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Από την άλλη, προέκυψαν αρκετές, μέτριου βαθμού, συσχετίσεις των υποκλιμάκων της επαγγελματικής εξουθένωσης με τους άξονες των ερωτήσεων που αφορούσαν την τηλεκπαίδευση. Τέλος, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς απαραίτητη είναι η άμεση επιμόρφωσή τους για τη ψυχολογική διαχείριση των μαθητών/τριών τους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Εκπαιδευτικοί - Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί - Ψυχική υγεία
Λέξεις-κλειδιά:
τηλεκπαίδευση, πανδημία κορονοϊού, επαγγελματική εξουθένωση εκπαιδευτικών
Περιγραφή:
146 σ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EFTYCHIAMANIAKOURA.pdf

3 MB