Εκτίμηση ευαισθησίας στους παράκτιους κινδύνους για το νησί της Ζακύνθου με τη μέθοδο του δείκτη παράκτιας τρωτότητας (CVI)

Μεταπτυχιακή Εργασία 24622 169 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση ευαισθησίας στους παράκτιους κινδύνους για το νησί της Ζακύνθου με τη μέθοδο του δείκτη παράκτιας τρωτότητας (CVI)
Συγγραφέας:
Ζαμπάζας, Γεώργιος, Διονύσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται μια προσπάθεια αξιολόγησης της ευαισθησίας της ακτογραμμής του νησιού της Ζακύνθου στους παράκτιους κινδύνους, με τη βοήθεια εργαλείων Γεωπληροφορικής και την εφαρμογή της μεθόδου του Δείκτη Παράκτιας Τρωτότητας (CVI). Στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής που έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της ΜΣΘ και την εκδήλωση διαφόρων ακραίων φαινομένων, η εκτίμηση της παράκτιας τρωτότητας είναι πολύ σημαντική, τόσο για τη διερεύνηση των επιπτώσεων στην παράκτια ζώνη, όσο και για την εκτίμηση μελλοντικών μεταβολών της ακτογραμμής και την πρόληψη κινδύνων και καταστροφών. Η περιοχή μελέτης παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον ως προς τη γεωμορφολογία και τη γεωλογία της ακτογραμμής του, καθώς ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι ορεινό, ενώ το υπόλοιπο είναι χαμηλής τοπογραφίας με συνολικό μήκος ακτογραμμής 191,81 km. Για την εκτίμηση της παράκτιας ευαισθησίας χρησιμοποιήθηκε ο Δείκτης Παράκτιας Ευαισθησίας (CSI). Πρόκειται για έναν ελαφρώς παραλλαγμένο δείκτη CVI ο οποίος υπολογίστηκε με την εφαρμογή μιας πολυκριτηριακής ανάλυσης 6 παραμέτρων σε περιβάλλον GIS. Για την ανάλυση των 3 γεωμορφολογικών παραμέτρων, της λιθολογίας και γεωμορφολογίας, της παράκτιας κλίσης και του ρυθμού μεταβολής της ακτογραμμής, όσο και των 3 ωκεανογραφικών παραμέτρων, της σχετικής μεταβολής της ΜΣΘ, του μέσου ύψους κύματος και του μέσου παλλιροιακού εύρους, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιδωτά δεδομένα όπως οπτική δορυφορική εικόνα S2, γεωλογικός χάρτης του ΙΓΜΕ κλίμακας 1 : 50.000, ψηφιακό μοντέλο αναγλύφου (DEM) υψηλής ακρίβειας με μέγεθος ψηφίδας 5 x 5 m, ορθοφωτοχάρτες από αεροφωτογραφίες του 1996 κλίμακας 1 : 40.000 του ΕΚΧΑ και χάρτες μικρής κλίμακας του ελληνικού χώρου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν και διανυσματικά δεδομένα για τα ενεργά ρήγματα, τους γεωλογικούς σχηματισμούς, την κάλυψη γης και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Για την εξαγωγή αποτελεσμάτων οι παράμετροι επαναταξινομήθηκαν σε ενιαία τακτική κλίμακα 1 – 5 και με τη μέθοδο της χαρτογραφικής υπέρθεσης υπολογίστηκε ο CSI για το σύνολο της ακτογραμμής του νησιού της Ζακύνθου, ενώ έγινε και μια προσπάθεια αποτίμησης της ευαισθησίας των περιβαλλοντικών στοιχείων της ακτογραμμής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Διαχείριση παράκτιου χώρου
Λέξεις-κλειδιά:
παράκτια διάβρωση, Δείκτης Παράκτιας Τρωτότητας, Ζάκυνθος, Στάθμη της Θάλασσας, παράκτια ζώνη
Περιγραφή:
126 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GEORGIOSZAMPAZAS.pdf

12 MB