Περίληψη:
Η εργασία αυτή εξετάζει τις απόψεις των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τομέα των καλλιεργειών και είναι μέλη κάποιου αγροτικού συνεταιρισμού, σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και προϊόντα. Το θέμα αυτό επιλέχθηκε για μελέτη λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της γενετικής μηχανικής, γεγονός που καθιστά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ένα σύγχρονο θέμα το οποίο όπως διαφαίνεται θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στο μέλλον. Ο άνθρωπος ανέκαθεν προσπαθούσε να τροποποιεί τους οργανισμούς προς όφελός του. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα δε χρησιμοποιεί φυσικές μεθόδους γι’ αυτό αλλά τη γενετική μηχανική. Οι ΓΤΟ έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλοί τέτοιοι οργανισμοί όπως το χρυσό ρύζι, η σόγια και το καλαμπόκι. Την ίδια στιγμή, έχει γίνει σοβαρό θέμα συζήτησης σχετικά με τη βιοηθική, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία μίας Ομάδας Συμβούλων. Οι νόμοι που έχουν θεσπιστεί για τους ΓΤΟ διαφέρουν μεταξύ της Ευρωπαικής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Για το πρακτικό κομμάτι της εργασίας χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της σκόπιμης δειγματοληψίας και διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν κατά των ΓΤΟ, κάτι το οποίο συνάδει με προγενέστερη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε καταναλωτές.