Γεωγραφική και κοινωνική καταγραφή της βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω ψηφιακού χάρτη

Μεταπτυχιακή Εργασία 23645 185 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωγραφική και κοινωνική καταγραφή της βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω ψηφιακού χάρτη
Συγγραφέας:
Κωσταντινίδου, Γεωργία, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σοφιανοπούλου, Χρύσα
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία καταγράφεται μέσος όρος μορίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής της Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται ο μέσος όρος μορίων των μαθητών από τα δηλωμένα εισοδήματα, καθώς και από την δραστηριότητα του κάθε νομού. Ακόμα, καταγράφεται ο μέσος όρος των μαθητών σε σχέση με ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών στις τάξεις, όπως και από τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική μονάδα και ανά τμήμα. Επιπρόσθετα, καταγράφεται ο μέσος όρος των μαθητών σε σχέση με τα εργαστήριων φυσικών επιστημών, λοιπού προσωπικού και τέλος, σε σχέση με το ποσοστό των καθηγητών με πρόσθετα προσόντα.
Για όλα τα παραπάνω δημιουργήθηκαν ψηφιακοί χάρτες.
Το 1964 άρχισε η επιλογή των υποψηφίων από το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Από τότε και έως και σήμερα, τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα είναι το πόσο αδιάβλητη και δίκαιη είναι η διαδικασία, τα εξεταζόμενα μαθήματα, η εξεταστέα ύλη, η μορφή των θεμάτων, ο τρόπος βαθμολόγησης, η συμμετοχή ή όχι του απολυτηρίου του Λυκείου στη βαθμολογία των εξετάσεων, ο αριθμός των εισακτέων και η αποδέσμευση του τρόπου εισαγωγής στις Σχολές από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων παρουσιάζουν για ποικίλους λόγους, κυρίως κοινωνικούς, μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς με τον υπερβάλλοντα ζήλο που προβάλλουν την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, οι ίδιοι οι υποψήφιοι αλλά και οι οικογένειές τους, η εκπαιδευτική κοινότητα, η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, πιθανότατα την τοποθετούν στην καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι όπως θα έπρεπε να είναι, δηλαδή μια απλή μεταβατική περίοδος εκπαίδευσης των μαθητών (Λάμπος, Χριστίνα, & Παπαμεντζελόπουλος, 2016).
Η παρούσα έρευνα στηρίχτηκε σε στοιχεία που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το Νοεμβρίου 2016 και αφορούσαν μαθητές γενικών και επαγγελματικών λυκείων που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2016, χωρίς προσωπικά δεδομένα. Στη συνέχεια, τα δεδομένα υπέστησαν κατάλληλη επεξεργασία ώστε να παρέχουν μία πλήρη εικόνα κι αφαιρέθηκαν τα δεδομένα που αφορούσαν επαγγελματικά λύκεια καθώς δεν έχει γίνει αναφορά σε αυτά και αφαιρέθηκαν οι εγγραφές των μαθητών που δεν είχαν παρευρεθεί καθόλου στις πανελλαδικές.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Μαθητές - Ελλάδα
Εισαγωγικές εξετάσεις - Αποτελέσματα
Πανεπιστήμια - Εισαγωγικές εξετάσεις - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση
Περιγραφή:
109 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiaKostantinidou.pdf

3 MB