Παρακολούθηση του δικτύου της Ομήρου μέσω NMS

Μεταπτυχιακή Εργασία 23612 168 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρακολούθηση του δικτύου της Ομήρου μέσω NMS
Συγγραφέας:
Δρούλιας, Αντώνιος, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δαλάκας, Βασίλης
Περίληψη:
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αυτής είναι η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση του NMS (network management system) του Icinga 2 και icingaWeb 2 για έλεγχο της λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πιστοποίησης Χρηστών του πανεπιστημίου.
Ο κύριος στόχος της εργασίας αυτής είναι η δημιουργία δυο εφαρμογών Plugin ή “Επεκτάσεων” για το Icinga 2 ώστε να επιτηρούμε και να εντοπίζουμε πρώτον αν κάποια θύρα του δικτυακού μας εξοπλισμού είναι ενεργή ή ανενεργή και στην συνέχεια να μπορούμε να βλέπουμε την κίνηση της εκάστοτε πόρτας την συγκεκριμένη στιγμή.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως κάθε στιγμή ο διαχειριστής του δικτύου θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο αν κάποια θύρα απενεργοποιείται ή αν η κίνηση της δημιουργεί πρόβλημα στο σύνολο του δικτύου.
Στο κεφάλαιο 1 γίνεται αναφορά στην έννοια του συστήματος παρακολούθησης και στην λειτουργία του NMS (Network Monitoring System).
Στο κεφάλαιο 2 γίνεται αναφορά στο λογισμικό ανοικτού κώδικα και στην επιλογή λογισμικού και ειδικότερα στην εγκατάσταση του icinga web2
Στο κεφάλαιο 3 γίνεται αναφορά στα Plugins των Nagios και Icinga2 στην λειτουργία τους και στην διαδικασία επιλογής των Plugins. Γίνεται περιγραφή της κταγραφής των δικτυακών συσκευών και περιγραφή του check_snmp_int plugin.
Στο κεφάλαιο 4 γίνεται περιγραφή του check_iftraffic plugin της εγκατάστασης του αλλά και περιγράφονται τα threshold τα οποία θα ορίσουμε στην εκάστοτε θύρα του δικτυακού εξοπλισμού.
Στο κεφάλαιο 5 αναφερόμαστε στο περιβάλλον του Icinga Web 2 με τα Plugins εγκατεστημένα και τα αποτελέσματα που μας δίνουν κατά την διάρκεια λειτουργίας τους.
Κατά την διάρκεια της διπλωματικής μου εργασίας συνάντησα αρκετές προκλήσεις τόσο στο θεωρητικό κομμάτι όσο και στο τεχνικό, κάτι που την έκανε απαιτητική αλλά και ενδιαφέρουσα όλο περισσότερο .
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές - Δίκτυα
Λέξεις-κλειδιά:
παρακολουθηση δικτύου
Περιγραφή:
63 σ.:εικ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AntoniosDroulias.pdf

3 MB