Μελέτη της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) στην περιοχή της Θεσσαλίας (Λάρισα-Βόλος)

Μεταπτυχιακή Εργασία 23607 254 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) στην περιοχή της Θεσσαλίας (Λάρισα-Βόλος)
Συγγραφέας:
Παζαΐτη, Κωνσταντίνα, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κατσαφάδος, Πέτρος
Περίληψη:
Είναι πλέον γεγονός ότι η έντονη αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών έχει επιφέρει δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της σε συνδυασμό με την έντονη βιομηχανική ανάπτυξη. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα λόγω της εκπομπής αέριων ρύπων όχι μόνο από τις βιομηχανικές μονάδες αλλά και από την αυξανόμενη κυκλοφορία οχημάτων καθώς και από την ανάγκη του ανθρώπου για θέρμανση. Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης της αέριας ρύπανσης στην αστική περιοχή του Βόλου και της Λάρισας, επικεντρωνόμενη στην μελέτη των ΡΜ10 αιωρούμενων σωματιδίων για το ημερολογιακό έτος 2017. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή με στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης και με την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας γίνεται μια προσέγγιση για τον ορισμό-προσδιορισμό των αέριων ρύπων και στις επιπτώσεις τους και επίσης ακολουθεί η ισχύουσα νομοθεσία και τα θεσπισμένα μέσω αυτής όρια συγκέντρωσης.
Το τρίτο κεφάλαιο ξεκινάει με τα χαρακτηριστικά των περιοχών Λάρισας και Βόλου όπου μελετήθηκαν τα τοπογραφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και ο ρόλος τους στη ρύπανση. Στη συνέχεια αναλύονται τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις μετρήσεις των σταθμών που ανήκουν στη Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά τη περίοδο 2017 και επιχειρείται μια λεπτομερέστερη επεξήγηση αυτών. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν γραφήματα με βάση την ημερήσια κατανομή των ρύπων PM10 .
Tέλος, στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται και σχολιάζονται τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η παρούσα εργασία. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση δεδομένων δείχνουν ότι τους χειμερινούς μήνες τα επίπεδα συγκέντρωσης είναι πιο αυξημένα σε σχέση με την θερμή περίοδο (καλοκαιρινούς μήνες). Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός της ύπαρξης πρόσθετων πηγών όπως για παράδειγμα οικιακή θέρμανση, και στο γεγονός ότι οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι λιγότερο ευνοϊκές για την διασπορά των ρύπων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-08-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ατμοσφαιρική ρύπανση - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
ατμόσφαιρα, σωματίδια, αέρια ρύπανση, αστικά κέντρα
Περιγραφή:
109 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KonstantinaPazaiti.pdf

2 MB