Αυτοματοποιημένη παραμετροποίηση ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη χρήση Ansible σε περιβάλλον MS Windows

Μεταπτυχιακή Εργασία 23592 233 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αυτοματοποιημένη παραμετροποίηση ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη χρήση Ansible σε περιβάλλον MS Windows
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αυτοματοποιημένη παραμετροποίηση ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη χρήση Ansible σε περιβάλλον MS Windows
Συγγραφέας:
Αραμπατζή, Ελισάβετ, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δαλάκας, Βασίλης
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αυτοματοποιημένη παραμετροποίηση συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, οι οποίοι λειτουργούν με λειτουργικά συστήματα «Windows», χρησιμοποιώντας το εργαλείο «Ansible» και τις δυνατότητές του.

Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μνεία στην έννοια και τον τρόπο λειτουργίας της αυτοματοποίησης τεχνολογίας πληροφοριών σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αναλύονται πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και περιγράφεται ένα ευρύ φάσμα πεδίων εφαρμογής της αυτοματοποίησης διαδικασιών τεχνολογίας πληροφοριών (IT Process Automation).

Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφεται ειδικότερα η αυτοματοποιημένη παραμετροποίηση και διαχείριση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και υποδομών πληροφορικής. Αναλύονται και συγκρίνονται τα δημοφιλέστερα εργαλεία διαχείρισης διαμόρφωσης λογισμικού (Configuration Management Tools).

Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται όλα τα στάδια της τεχνικής ανάπτυξης του περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Αναλύεται η παραμετροποίηση του λογισμικού «VMware Workstation», καθώς και των εικονικών μηχανών που δημιουργήθηκαν. Περιγράφεται η δημιουργία και η παραμετροποίηση του μηχανήματος ελέγχου του «Ansible» (Ansible Control machine), σε λειτουργικό σύστημα «Linux» διανομής «Debian», καθώς και των εικονικών μηχανών με λειτουργικό σύστημα «Windows», ούτως ώστε να μπορούν να διαμορφωθούν από το «Ansible».

Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται εκτενώς οι μελέτες περίπτωσης εφαρμογής του εργαλείου «Ansible». Αναλύεται η αξιοποίηση των ενοτήτων λογισμικού (modules) του «Ansible», προκειμένου να επιτευχθεί αυτοματοποιημένα και απομακρυσμένα η εγκατάσταση κάθε εξεταζόμενου λογισμικού με τη χρήση ενός «Playbook», από το αρχικό στάδιο της λήψης (download) του έως και τη χρήση του από τον τελικό χρήστη (end user). Επιπλέον, εξετάζεται η αυτοματοποίηση των διαδικασιών εισαγωγής και εξαγωγής ενός υπολογιστή – στόχου σε ένα δίκτυο τομέα (Windows domain network).

Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της εν λόγω διπλωματικής εργασίας και γίνεται αναφορά σε μελλοντικές επεκτάσεις της χρήσης του «Ansible» στα λειτουργικά συστήματα «Windows».
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-08-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές - Προγράμματα
Λέξεις-κλειδιά:
Λειτουργικά Συστήματα, Διαμόρφωση, Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Διαχείριση, Αυτοματοποιημένη Παραμετροποίηση
Περιγραφή:
168 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ELISAVETARAMPATZI.pdf

3 MB