Σχέση διατροφικών συνηθειών καλαθοσφαιριστών υψηλού επιπέδου με τα σωματομετρικά και προπονητικά χαρακτηριστικά τους

Μεταπτυχιακή Εργασία 21782 515 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση διατροφικών συνηθειών καλαθοσφαιριστών υψηλού επιπέδου με τα σωματομετρικά και προπονητικά χαρακτηριστικά τους
Συγγραφέας:
Καράογλου, Αναστάσιος, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Η υιοθέτηση μιας συνετούς διατροφικής συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει στην βελτιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους ελίτ αθλητές, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες μεγάλων φυσικών και ενεργειακών απαιτήσεων, με υψηλή συχνότητα. Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες των καλαθοσφαιριστών υψηλού επιπέδου είναι ελάχιστα μελετημένες ενώ δεν είναι γνωστό κατά πόσο αυτές επηρεάζονται από την αθλητική ιστορία, προπονητική κατάσταση και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των καλαθοσφαιριστών. Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να αξιολογήσει τις διατροφικές συνήθειες ελίτ και μη ελίτ αθλητών καλαθοσφαίρισης που παίζουν σε ομάδες των εθνικών κατηγοριών της Ελλάδας και Κροατίας και να αναζητήσει συσχετίσεις με τα σωματομετρικά, προπονητικά χαρακτηριστικά των παιχτών καθώς και με το αγωνιστικό επίπεδο αυτών.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μία συγχρονική αποτύπωση των διατροφικών συνηθειών καλαθοσφαιριστών των Εθνικών κατηγοριών του Ελληνικού (BasketLeague, A2 BasketLeague, B Εθνική) και Κροατικού πρωταθλήματος (Premijer Liga) καθώς και αθλητών ερασιτεχνικών σωματείων κατώτερων κατηγοριών (Ν=232). Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών έγινε την αγωνιστική περίοδο 2017-2018. Μέλη της ερευνητικής ομάδας συναντούσαν τους αθλητές στο χώρο προπόνησης τους σε προκαθορισμένο χρόνο. Εκεί τους δίνονταν τα ερωτηματολόγια προπονητικής κατάστασης, λήψης συμπληρωμάτων διατροφής και συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Το πρωτόκολλο είχε την έγκριση της επιτροπής Βιοηθικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η προσκόλληση στη Μεσογειακή Δίαιτα (MedDietscore) ήταν σχετικά καλή (30±3). Παρατηρήθηκε υποκατανάλωση φρούτων, λαχανικών ,οσπρίων, ψαριών, γαλακτοκομικών και δημητριακών, αντίθετα βρέθηκε υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος. Οι ελίτ αθλητές καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσοτήτων πατάτας, πουλερικών, ζυμαρικών και σνακ ενώ οι μη ελίτ φαίνεται ότι καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο, προϊόντα φούρνου, επεξεργασμένα δημητριακά σε σχέση με τους Ελίτ αθλητές. Δεν υπήρχαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών χαρακτηριστικών και των υπόλοιπων ανθρωπομετρικών και προπονητικών χαρακτηριστικών των αθλητών.
Συμπερασματικά, η διατροφή των ελίτ καλαθοσφαιριστών χρήζει βελτίωσης και χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή τόσο από πλευράς ομάδων, τεχνικών επιτελείων, όσο και από τους ίδιους τους παίκτες για την βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών που έχει ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της αθλητικής τους απόδοσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές συνήθειες - Αθλητές
Αθλητές - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
Επαλήθευση Απαιτήσεων
Περιγραφή:
77 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnastasiosKaraoglou.pdf

2 MB