Διερεύνηση ασκησιογενών μεταβολών της οστεοκαλσίνης σε υγιείς εθελοντές

Μεταπτυχιακή Εργασία 21752 371 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση ασκησιογενών μεταβολών της οστεοκαλσίνης σε υγιείς εθελοντές
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση ασκησιογενών μεταβολών της οστεοκαλσίνης σε υγιείς εθελοντές
Συγγραφέας:
Παγανού, Μαριάννα, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Τέντα, Ρωξάνη
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός μεταβολών της οστεοκαλσίνης σε νέους, υγιείς και εξοικειωμένους στις ασκήσεις με αντιστάσεις άνδρες, μετά από προπόνηση ασκήσεων με αντιστάσεις στους εκτείνοντες μυς των κάτω άκρων, με μέγιστη ταχύτητα κίνησης και στο 70% της μέγιστης ταχύτητας κίνησης κατά την εκτέλεση σύγκεντρης συστολής.
Μεθοδολογία: Εννέα υγιείς και σωματικά δραστήριοι άνδρες, υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο ασκήσεων με αντιστάσεις. Συγκεκριμένα, όλοι οι δοκιμαζόμενοι εκτέλεσαν 4 σετ καθίσματα και 4 σετ πιέσεις πρέσας, με φορτίο αυτό των 10 μέγιστων επαναλήψεων το κάθε σετ και 3’ διάλειμμα μεταξύ των σετ. Το πρώτο πρωτόκολλο περιλάμβανε την εκτέλεση 8 επαναλήψεων ανά σετ με μέγιστη ταχύτητα κίνησης (Vmax), ενώ το δεύτερο εμπεριείχε τις ίδιες ασκήσεις και σετ στο 70% της μέγιστης ταχύτητας κίνησης (70%Vmax). Έγινε συλλογή δειγμάτων αίματος από τα οποία απομονώθηκαν ορός και πλάσμα. Για την μέτρηση των συγκεντρώσεων της οστεοκαλσίνης χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ELISA. Για τη στατιστική ανάλυση των τιμών της οστεοκαλσίνης έγινε η χρήση της μεθόδου ANOVA (δύο παράγοντες, πρωτόκολλο/ώρα από άσκηση - LSD - Tukey).
Αποτελέσματα: Στα δείγματα των εθελοντών παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης συγκέντρωσης της οστεοκαλσίνης και ποσοστιαία (μεταβολή %) αμέσως μετά την εκτέλεση του πρωτοκόλλου της Vmax αλλά και 40 λεπτά μετά. Ακόμη παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις στη μέση συγκέντρωση της οστεοκαλσίνης και ποσοστιαία (μεταβολή %) αμέσως μετά την εκτέλεση του πρωτοκόλλου της 70% Vmax αλλά και 40 λεπτά μετά. Όσον αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές συγκέντρωσης οστεοκαλσίνης παρατηρήθηκε αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων ώρα από άσκηση και ταχύτητα άσκησης. Τα δεδομένα που προήλθαν από την σύγκριση μεταξύ των τιμών των συγκεντρώσεων της οστεοκαλσίνης διαφορετικής χρονικής στιγμής δε δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της στιγμής πριν και μετά την εκτέλεση του πρωτοκόλλου (p>0.05).
Συμπεράσματα: Η προπόνηση με αντιστάσεις με μέγιστη ταχύτητα κίνησης φαίνεται να προκαλεί αύξηση στη συγκέντρωση της οστεοκαλσίνης αμέσως μετά τη λήξη της άσκησης, ωστόσο μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα δοκιμαζομένων και διαφορετικά πρωτόκολλα άσκησης αναμένεται να αποσαφηνίσουν το ρόλο της οστεοκαλσίνης στη φυσιολογία της άσκησης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
οστεοκαλσίνη, άσκηση με αντιστάσεις
Περιγραφή:
76 σ.:εικ.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MariannaPaganou.pdf

1 MB