Ανάλυση δεδομένων επιβολής προστίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων

Πτυχιακή Εργασία 21385 507 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση δεδομένων επιβολής προστίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων
Συγγραφέας:
Βασιλακοπούλου, Ιωάννα, Βασίλειος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί προσπάθεια κάλυψης του βιβλιογραφικού κενού όσον αφορά την παραβατικότητα σε επίπεδο αγορανομικών διατάξεων της νομοθεσίας τροφίμων. Αδιαμφισβήτητα, μέσω ασφαλών τροφίμων και αγορών που υπακούν στη νομοθεσία, προστατεύονται η δημόσια υγεία και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, ενώ σε δεύτερο επίπεδο επωφελείται και η οικονομία της χώρας. Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή και ανάλυση δημοσίων δεδομένων για πρόστιμα που αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας τροφίμων, με εστίαση στον αγορανομικό κώδικα για τις επιχειρήσεις τροφίμων. Απώτερος σκοπός είναι ο εντοπισμός των τροφίμων, των επιχειρήσεων και των παραβάσεων που εμφανίζονται πιο συχνά και ενδέχεται να παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Για την εκπόνηση της μελέτης συγκεντρώθηκαν δεδομένα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.pattgov.gr) που αφορούσαν διοικητικά πρόστιμα που επεβλήθησαν σε επιχειρήσεις τροφίμων κατά την τριετία 2015-2017. Στη συνέχεια έγινε καταγραφή τους σε υπολογιστικά φύλλα, περαιτέρω επεξεργασία και στατιστική ανάλυση. Φάνηκε πως οι παραβάσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμπίπτουν στους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συχνότερη παράβαση αποτέλεσε η έλλειψη πινακίδας με τις απαιτούμενες ενδείξεις ή/και η ύπαρξη ελλιπών ενδείξεων επί της πινακίδας ενός τροφίμου. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν την κατηγορία του κρέατος και παρατηρήθηκαν σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Ο μεγαλύτερος όγκος προστίμων αντιστοιχεί στο έτος 2016 και τα πρόστιμα γενικά κινήθηκαν γύρω από το ποσό των 1.000€. Το γεγονός ότι πολλές αγορανομικές παραβάσεις γύρω από τα τρόφιμα ενδεχομένως εγκυμονούν και υγειονομικούς κινδύνους, θα πρέπει να αποτελέσει αιτία εντατικοποίησης των ελέγχων καθώς και αποτελεσματικότερου σχεδιασμού τους. Οι Αρχές Ελέγχου οφείλουν να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους που αφορά την προστασία των καταναλωτών, ενώ παράλληλα και οι ίδιοι οι καταναλωτές θα πρέπει να μεριμνούν για τη σωστή ενημέρωσή τους, ώστε να επιλέγουν υπεύθυνα τόσο τα τρόφιμα όσο και τις αγορές από τις οποίες τα προμηθεύονται.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Επιχειρήσεις - Ελλάδα
Τροφή - Έλεγχος
Τροφή - Υγεία
Τροφή - Δίκαιο και νομοθεσία
Διατροφή - Υγεία
Λέξεις-κλειδιά:
παραπλάνηση, αγορανομία, ΔΙΕΠΠΥ, παράβαση, πρόστιμο
Περιγραφή:
85 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannaVasilakopoulou.pdf

4 MB