Αντιλήψεις και γνώσεις διατροφής σχετικά με φρούτα και λαχανικά και πρόληψη νοσημάτων

Πτυχιακή Εργασία 15020 825 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις και γνώσεις διατροφής σχετικά με φρούτα και λαχανικά και πρόληψη νοσημάτων
Συγγραφέας:
Βεργινάδης, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Πολυχρονόπουλος, Ευάγγελος
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη, αξιολόγηση και παρουσίαση των
διατροφολογικών αντιλήψεων και γνώσεων, όσον αφορά στην κατανάλωση φρούτων και
λαχανικών και στην συμβολή της κατανάλωσής τους, στην πρόληψη νοσημάτων.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα αναλύονται προκειμένου να γίνει κατανοητή η επίδραση που ασκεί
το φύλο (άντρες – γυναίκες) στη αντίληψη του ρόλου των φρούτων και των λαχανικών στην
προαγωγή της υγείας καθώς και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του
καρκίνου.
Μεθοδολογία
Η έρευνα συμπεριέλαβε σε 10141 άτομα (τυχαιοποιημένο δείγμα), άνδρες και γυναίκες,
ηλικίας 18 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα της μελέτης προήλθαν από τη συμπλήρωση
ερωτηματολογίου, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των γνώσεων των
ατόμων που συμμετείχαν στην μελέτη, για διατροφικά θέματα σχετιζόμενα με την κατανάλωση
των φρούτων και των λαχανικών αλλά και την πρόληψη νοσημάτων.
Αποτελέσματα
Σύμφωνα με την ανάλυση των ερωτηματολογίων, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων,
ήτοι 97%, αναγνωρίζει τη συμβολή των φρούτων και των λαχανικών στη μείωση της
εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος. Αναλυτικότερα, η πλειονότητα των ανδρών και των
γυναικών (53%) υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επίδραση είναι “αρκετή”, ενώ μόνο το 3%
των ανδρών και το 2% των γυναικών δεν αναγνωρίζει καθόλου τη συμβολή αυτή. Επιπλέον,
αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα είναι ανεξάρτητο του οικονομικού τους επιπέδου.
Τέλος, προκύπτει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου και
τη συχνότερη νόσο στον πληθυσμό. Αναφορικά με τις διαφορές στις αντιλήψεις των
ερωτώμενων ανάλογα με το φύλο, από τη στατιστική ανάλυση προκύπτει ότι υπάρχει
συσχέτιση μεταξύ του φύλου και της αντίληψης των ερωτώμενων για διατροφικά θέματα και
για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (p < 5%).
Συμπεράσματα
Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο
αριθμό ανθρώπων (10.141) παρατηρήθηκε ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες κατέχουν
ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων όσο αναφορά στους κλινικούς παράγοντες
κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται στο
γεγονός οτι οι άνθρωποι, παρά τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας, έχουν
ευαισθητοποιηθεί ως προς τους κινδύνους της μη καλής διατροφής για την υγείας, λόγω
αυξημένης εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με την διατροφή, τα τελευταία χρόνια. Στην
ευαισθητοποίηση του κοινού έχει συμβάλλει η ενημέρωση μέσω τηλεοπτικών εκπομπών
διατροφής, μέσω οργανωμένων διατροφολικών εκδηλώσεων αλλά και εκστρατειών , οι οποίες
έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη της υγείας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2014
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Προληπτική ιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
Φρούτα, λαχανικά, καρκίνος, καρδιαγγειακές ασθένειες, πρόληψη
Περιγραφή:
[92] σ., πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Verginadis_PtyEDD_14.pdf

1 MB