Αξιολόγηση κύκλου ζωής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Λάρνακα

Μεταπτυχιακή Εργασία 9908 771 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση κύκλου ζωής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Λάρνακα
Συγγραφέας:
Σιεηττάνη, Κωνσταντία
Περίληψη:
Μέσα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μηχανισμοί και εργαλεία. Η Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment) είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ΑΚΖ ενός προϊόντος, διεργασίας ή δραστηριότητας επιτρέπει τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών φορτίων του συστήματος βάση επιστημονικών μεθόδων λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εισροές και εκροές σε αυτό. Αυτό που καθιστά ξεχωριστή τη χρήση ΑΚΖ είναι η ικανότητα λήψης ολόκληρου του κύκλου ζωής του προϊόντος διεργασίας ή δραστηριότητας «από το λίκνο μέχρι τον τάφο» (from cradle to grave).
Η ΑΚΖ εφαρμόζεται στην Επεξεργασία Αστικών Υγρών Αποβλήτων και γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την διεξαγωγή αποτελεσμάτων που στοχεύουν στην βελτίωση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.
Η εφαρμογή της ΑΚΖ δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα, λόγω του ότι τα απαραίτητα δεδομένα για την διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας είναι πάρα πολλά. Πολλές φορές είναι δύσκολο να γίνει η συλλογή τόσο μεγάλου αριθμού δεδομένων για τις εισροές και εκροές ενός συστήματος όπως οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.
Με βάση τα παραπάνω, η ΑΚΖ εφαρμόστηκε στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη πόλη της Λάρνακας. Η μονάδα απαρτίζεται από πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία. Δεν έγινε διαχωρισμός σε υποσυστήματα θεωρήθηκε ως ένα σύστημα όλη η μονάδα. Η λειτουργική μονάδα που επιλέχθηκε είναι η εισροή 7053 m3/day λυμάτων στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Λάρνακας. Η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση του προγράμματος Sima Pro 5.1 και τη μεθοδολογία CML2 Baseline 2000.
Εκτός από την ΑΚΖ της υφιστάμενης μονάδας αξιολογήθηκαν ακόμη 3 σενάρια. Ονομαστικά αυτά είναι η σύγκριση ύπαρξης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με το σενάριο μη ύπαρξης μονάδας. Έγινε η σύγκριση δυο μελλοντικών σχεδίων που εντάσσονται στην αναβάθμιση της μονάδας το WW Conventional vs. WW MBR και τέλος το σενάριο WW Present vs. WW Present Gas.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι η χρήση αργού πετρελαίου έχει τεράστια συμβολή στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μονάδας. Η πρόκληση οικοτοξικότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια (με εξαίρεση το Present vs. Untreated).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-07-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Βιομηχανικά απόβλητα
Factory and trade waste
Λύματα
Sewage
Περιβάλλον - Προστασία - Κύπρος - Λάρνακα
Environmental protection - Cyprus - Larnaka
Περιγραφή:
153 σ., εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0