Προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, φυσική δραστηριότητα και αλλεργίες σε ένα δείγμα εφήβων

Πτυχιακή Εργασία 9199 643 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, φυσική δραστηριότητα και αλλεργίες σε ένα δείγμα εφήβων
Συγγραφέας:
Ζαλακώστα, Παναγιώτα
Επιβλέπων καθηγητής:
Κωσταρέλλη, Βασιλική
Περίληψη:
Σκοπός: Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή προσκόλληση στην Μεσογειακή διατροφή και τα αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έχουν αρνητική επίδραση στην εμφάνιση αλλεργιών. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης και έρευνας είναι να ερευνήσουμε το ποσοστό εμφάνισης αλλεργιών σε ένα δείγμα εφήβων 13-15 ετών, σε σχέση με την προσκόλληση τους στην μεσογειακή διατροφή και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Μεθοδολογία: Κατά το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2010, συλλέχθηκαν στοιχεία από 300 παιδιά (150 αγόρια και 150 κορίτσια) ηλικίας 13-15 ετών, από τρία Γυμνάσια της Κορινθίας. Στο κάθε παιδί δόθηκαν ερωτηματολόγια με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τις διατροφικές συνήθειες, την εμφάνιση αλλεργιών, τη σωματική δραστηριότητα, και τα ανθρωπομετρικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκε η προσκόλληση των εφήβων στη μεσογειακή διατροφή μετά από την εφαρμογή του μεσογειακού ποιοτικού δείκτη διατροφής για τα παιδιά και τους εφήβους (KIDMED) (παράρτημα Α).
Συμπεράσματα: Στην παρούσα έρευνα από τους 300 έφηβους που συμμετείχαν βρέθηκε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό (16%) ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη Μεσογειακή διατροφή. Από την ανάλυση του ερωτηματολογίου της φυσικής δραστηριότητας Physical Activity Questionnaire (PAQ), διαπιστώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό των αγοριών και κοριτσιών (27,3% και 24% αντίστοιχα) παρουσιάζουν μέτρια φυσική δραστηριότητα., λιγότερο ποσοστό χαμηλή φυσική δραστηριότητα και ακόμη λιγότερο ποσοστό υψηλή φυσική δραστηριότητα, το οποίο φαίνεται όχι και τόσο ενθαρρυντικό. Όσον αφορά τον επιπολασμό των αλλεργιών, βρέθηκε ότι το 20% των εφήβων δήλωσε ότι έχει κάποιο είδος αλλεργίας, ποσοστό αρκετά υψηλό. Τέλος, βρέθηκε ότι η κατανάλωση λαχανικών μια φορά την ημέρα και ξηρών καρπών φαίνεται να προστατεύει τους εφήβους από την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2010-11-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ανοσολογικές ασθένειες. Αλλεργίες
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Τροφή - Αλλεργία
Food allergy
Έφηβοι - Διατροφή
Nutrition - In adolescence
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, φυσική άσκηση, αλλεργίες, έφηβοι
Περιγραφή:
106 σ.: εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0