Εφαρμογή της παραγοντικής ανάλυσης και του ρόλου της περιστροφής των παραγόντων, στην αποτίμηση του ρόλου της ολιστικής διατροφής και της κατάθλιψης στην πιθανότητα εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου ηλικιωμένων ατόμων: μελέτη ασθενών – μαρτύρων

Μεταπτυχιακή Εργασία 8890 393 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογή της παραγοντικής ανάλυσης και του ρόλου της περιστροφής των παραγόντων, στην αποτίμηση του ρόλου της ολιστικής διατροφής και της κατάθλιψης στην πιθανότητα εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου ηλικιωμένων ατόμων: μελέτη ασθενών – μαρτύρων
Συγγραφέας:
Νερούτσος, Γεώργιος
Περίληψη:
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση του ρόλου της περιστροφής των παραγόντων για την ανάδειξη διατροφικών προτύπων μέσω της παραγοντικής ανάλυσης, στη σχέση της ολιστικής αποτίμησης της διατροφής με την πιθανότητα εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, λαμβανομένου υπόψη της πιθανής ύπαρξης κατάθλιψης. Μεθοδολογία: Από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 εντάχθηκαν στην μελέτη 250 ενήλικες με πρώτη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, χωρίς υποψία προηγούμενης καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, 250 υγιείς, ως προς τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενήλικες, επιλέχθηκαν από τον ίδιο πληθυσμό αναφοράς και αποτέλεσαν την ομάδα των μαρτύρων. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 60±10 έτη, το 22% (110) των ατόμων ήταν γυναίκες και το 78% (390) άντρες. Έγινε καταγραφή των ακόλουθων πληροφοριών: δημογραφικά χαρακτηριστικά, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, φυσική δραστηριότητα, καπνιστικές συνήθειες, διατροφικές συνήθειες και ψυχολογική κατάσταση. Η αποτίμηση των διατροφικών συνηθειών έγινε με χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Η αποτίμηση της κατάθλιψης έγινε με τη χρήση του Zung DRS test και του άγχους με την κλίμακα STAI. Η στατιστική ανάλυση βασίστηκε σε περιγραφικά μέτρα, στην εφαρμογή της παραγοντικής ανάλυσης με ή χωρίς περιστροφή των παραγόντων, καθώς και της πολλαπλής λογαριθμιστικής παλινδρόμησης. Αποτελέσματα: Από την παραγοντική ανάλυση των δεδομένων, τόσο χωρίς περιστροφή παραγόντων, όσο και με περιστροφή αυτών, φάνηκε ότι ο πρώτος κύριος παράγοντας χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πατάτας (0,622% ερμηνευμένης μεταβλητότητας 0,653% αντίστοιχα), ο δεύτερος παράγοντας από μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυξημένη κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού (-0,306% και 0,952% αντίστοιχα) και ο τρίτος παράγοντας από αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μειωμένη κατανάλωση πατάτας (0,738% και -0,775% αντίστοιχα). Κανένας παράγοντας δε συσχετίστηκε με το ΟΣΣ (p>0,05). Επίσης, οι δύο ομάδες ασθενών και υγιών είχαν παρόμοια ποσοστά κατάθλιψης (ελαφρά κατάθλιψη εμφάνισε το 29% των ασθενών και το 27% των υγιών, μετρίου βαθμού το 36% των ασθενών και το 41% των υγιών και βαριάς μορφής το 35% των ασθενών και το 32% των υγιών). Οι παράγοντες που συσχετίζονται επιβαρυντικά με την πιθανότητα παρουσίας ΟΣΣ ήταν η υπερλιπιδαιμία (p=0.01), ο σακχαρώδης διαβήτης (p<0.001), το κάπνισμα (p<0.001), η καθιστική ζωή (p=0.008), ενώ ούτε τα διατροφικά μοτίβα, ούτε η παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων (p=0.43) συσχετίστηκαν σημαντικά με την παρουσία Ο.Σ.Σ., ούτε η κατάθλιψη, είχε συνεργιστικό ρόλο με τα διατροφικά μοτίβα. Συμπέρασμα: Τόσο η παραγοντική ανάλυση με περιστροφή, όσο και αυτή χωρίς περιστροφή ανέδειξαν παρόμοια διατροφικά μοτίβα, τα οποία δεν συσχετίστηκαν με τη νόσο. Επίσης, η ύπαρξη κατάθλιψης δεν φάνηκε από την παρούσα μελέτη να επηρεάζει περαιτέρω την εκδήλωση Ο.Σ.Σ., ούτε να συνεργεί με τα διατροφικά πρότυπα αναφορικά με το ΟΣΣ.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-07-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Ψυχική υγεία
Λοιπά Θέματα:
Κατάθλιψη
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθένειες της στεφανιαίας
Παραγοντική ανάλυση
Περιγραφή:
94 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0