Προσδιορισμός βιταμινών στην Κορινθιακή σταφίδα

Πτυχιακή Εργασία 8769 845 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσδιορισμός βιταμινών στην Κορινθιακή σταφίδα
Συγγραφέας:
Κανέλλος, Παναγιώτης
Περίληψη:
Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το περιεχόμενο της Κορινθιακής σταφίδας σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά όχι και με το περιεχόμενό της σε βιταμίνες.
Σκοπός: Δεδομένου του κενού στην επιστημονική βιβλιογραφία αλλά και της σημαντικής θέσης της Κορινθιακής σταφίδας ανάμεσα στα προϊόντα εξαγωγής της χώρας μας, η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να προσδιορίσει (ποιοτικά και ποσοτικά) τις βιταμίνες σε αυτό το προϊόν.
Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκαν δείγματα σταφίδας Βοστίτσας (vostizza) τόσο συμβατικής επεξεργασμένης όσο και βιολογικής επεξεργασμένης. Πραγματοποιήθηκε εκχύλιση της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης και της πυριδοξίνης από τα δείγματα σταφίδας με HCl 0,1M και στη συνέχεια ενζυμική κατεργασία με διάφορα ενζυμικά παρασκευάσματα (τακαδιαστάση, όξινη φωσφατάση, β-γλυκοζιδάση). Στη συνέχεια έγινε ο προσδιορισμός των βιταμινών αυτών με τη μέθοδο της Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Πίεσης (HPLC). Παράλληλα, έγινε προσδιορισμός του ασκορβικού οξέος σε 3 δείγματα Κορινθιακής σταφίδας Βοστίτσας με μια ογκομετρική μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει τιτλοδότηση του διαλύματος 2,6-διχλωρο-φαινυλο-ινδο-φαινόλης (DPI) και στη συνέχεια ογκομέτρηση του ασκορβικού οξέος με το τιτλοδοτημένο διάλυμα DPI.
Αποτελέσματα: Η HPLC έδειξε την παρουσία θειαμίνης και ριβοφλαβίνης τόσο στα δείγματα βιολογικής όσο και συμβατικής σταφίδας που μελετήθηκαν, με μικρές μόνο διαφορές μεταξύ τους. Επίσης, διαπιστώθηκε η παρουσία πυριδοξίνης στα δείγματα συμβατικής σταφίδας τα οποία μελετήθηκαν, ενώ φάνηκε και η πιθανή παρουσία γλυκοζυλιωμένων μορφών της βιταμίνης αυτής στη σταφίδα. Επιπλέον, φάνηκε και η παρουσία ασκορβικού οξέος και στα 3 δείγματα σταφίδας που χρησιμοποιήθηκαν, με τη σταφίδα small να εμφανίζει τη μικρότερη συγκέντρωση σε ασκορβικό οξύ.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη συνέχιση της έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν, καθώς διαπιστώθηκε η παρουσία 4 υδατοδιαλυτών βιταμινών σε ποσότητες μετρήσιμες και συγκρίσιμες με άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως από τον ελληνικό πληθυσμό.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2009-10-19
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Βιταμίνες
Χημεία τροφίμων
Σταφίδες
Αντιοξειδωτικά
Περιγραφή:
111 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, kannelos.pdf