Εκτίμηση διατροφικών προτύπων με τη χρήση πολυμεταβλητής στατιστικής ανάλυσης και η συσχέτιση τους με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω επιδημιολογικής μελέτης ασθενών - μαρτύρων

Πτυχιακή Εργασία 8648 724 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση διατροφικών προτύπων με τη χρήση πολυμεταβλητής στατιστικής ανάλυσης και η συσχέτιση τους με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω επιδημιολογικής μελέτης ασθενών - μαρτύρων
Συγγραφέας:
Γεωργίου, Γεωργία
Περίληψη:
Η διατροφή αδιαμφισβήτητα παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία των ατόμων και στην εμφάνιση και εξέλιξη διάφορων χρόνιων νόσων όπως του καρκίνου παχέος εντέρου. Ακόμη μια φορά , όπως τα βιβλιογραφικά δεδομένα επιβεβαιώνουν, παρουσιάζεται η θετική επίδραση στην υγεία των ατόμων με την συνδιαστική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών. Επίσης αποκαλύπτεται η σημαντική αρνητική συσχέτιση του κόκκινου κρέατος στην εμφάνιση καρκίνου. Η «Υγιεινή Διατροφή» στο σύνολό της παρουσιάζει αθροιστικά προστατευτικό ρόλο στον άνθρωπο, αφού η κατανάλωση ψαριών, λαχανικών και φρούτων είναι το πλέον αποδεκτό πρότυπο διατροφής βάση πολλών μελετών για την προστασία από την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο. Παρόλα αυτά χρειάζεται εκτενέστερη έρευνα με πολυπληθέστερο δείγμα ώστε να γίνουν τα αποτελέσματα πιο ξεκάθαρα και πιο ασφαλή. Ο άνθρωπος από μικρή ηλικία πρέπει να μεριμνά, να διασφαλίζει και να μαθαίνει για την υγεία του. Η διατροφή αφού αποτελεί παράγοντα τροποποιήσιμο μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο με θετικά τον άνθρωπο εάν ακολουθούνται οι συστάσεις που εκφράζονται από την επιστημονική κοινότητα. Η παρούσα πτυχιακή εργασία κύριο σκοπό έχει να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ προτύπων διατροφής και καρκίνου παχέος εντέρου. Εκτός από τους διατροφικούς, γίνεται και αναφορά σε άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στην αιτιολογία της καρκινογένεσης. Το πρώτο μέρος της εργασίας αυτής, έχει αφιερωθεί στη μελέτη της σχέσης διάφορων τροφίμων με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσα από στοιχεία επιδημιολογικών ερευνών, κυρίως της τελευταίας δεκαετίας. Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται διατροφικά πρότυπα χωρών και γίνεται συσχετισμός των προτύπων αυτών με την εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2010-12-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Έντερο, Παχύ - Όγκοι
Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Περιγραφή:
83 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Georgiou_Georgia.pdf