Φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη του καρκίνου

Πτυχιακή Εργασία 7915 754 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη του καρκίνου
Συγγραφέας:
Ρεκλείτη, Ελευθερία
Περίληψη:
Ο καρκίνος αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα με υψηλή θνησιμότητα. Συνεπώς η πρόληψή του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η χημειοπρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνει την πρόληψη, τη διακοπή και την αναστροφή της διαδικασίας της καρκινογένεσης. Πολυάριθμες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη διερεύνηση της ενδεχόμενης αλληλεπίδρασης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ορισμένα από τα συστατικά των τροφίμων αυτών, όπως τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες, βρέθηκαν πως κατέχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου καθώς παρουσιάστηκε προστατευτική δράση ενάντια στους μηχανισμούς ανάπτυξής του. Ωστόσο, για ορισμένους τύπους καρκίνου βρέθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας είναι ανεξάρτητη από την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ταυτοποιηθεί και μελετηθεί οι μηχανισμοί δράσης μεμονωμένων συστατικών, η προστατευτική δράση που επέρχεται από την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων έγκειται στη συλλογική δράση δυο ή περισσότερων μικροθρεπτικών συστατικών. Η υψηλή κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει ως ένα βαθμό στην πρόληψη του καρκίνου, δεν μπορεί όμως να υπερισχύσει κάποιων προδιαθεσικών παραγόντων μεταξύ των οποίων είναι και η κληρονομικότητα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-01-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Καρκίνος
Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Φρούτα στην ανθρώπινη διατροφή
Λαχανικά στην ανθρώπινη διατροφή
Περιγραφή:
174 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, rekleith.pdf