Ιστορία, σημερινή πραγματικότητα και προοπτικές της Βιβλιοθήκης της Σιβιτανιδείου Σχολής

Μεταπτυχιακή Εργασία 7470 851 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιστορία, σημερινή πραγματικότητα και προοπτικές της Βιβλιοθήκης της Σιβιτανιδείου Σχολής
Συγγραφέας:
Βουλβούλη, Έλλη
Επιβλέπων καθηγητής:
Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία
Περίληψη:
Μετά από μια ενδεικτική ιστορική αναδρομή που εστιάζεται στη λειτουργία της Σιβιτανιδείου Σχολής, της Βιβλιοθήκης αυτής και των Σχολικών Βιβλιοθηκών γενικότερα, ακολουθεί το ερευνητικό μέρος, το οποίο δομείται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει συλλογή πληροφοριών, επεξεργασία και ανάλυση των λειτουργιών και των υπηρεσιών των Σχολικών Βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ μέσα από τις εκθέσεις πεπραγμένων. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται μία αξιολογική προσέγγιση της Βιβλιοθήκης της Σχολής.
Επιδίωξη της εργασίας είναι να δώσει μια γενική εικόνα της Βιβλιοθήκης της Σιβιτανιδείου Σχολής ώστε να καταγραφεί η επικρατούσα κατάσταση στις μέρες μας στη συγκεκριμένη Βιβλιοθήκη και να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης της. Παράλληλα, διερευνούνται και αξιολογούνται οι απόψεις των χρηστών σχετικά με το είδος της ποιότητας των υπηρεσιών της. Το ίδιο γίνεται και για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών σε συνδυασμό με αξιολόγηση της συλλογής, το βαθμό χρήσης της Βιβλιοθήκης και τη προσβασιμότητα αυτής, ως παράγοντα επισκεψιμότητας καθώς επίσης και τις προοπτικές αναβάθμισης της Βιβλιοθήκης.
Η παρούσα έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που προήλθαν από επιτόπια έρευνα στο χώρο της Βιβλιοθήκης, από μελέτη αρχειακού και βιβλιογραφικού υλικού συσχετισμένα με στοιχεία από προηγούμενες έρευνες σε συνδυασμό με σχετική βιβλιογραφία και ερωτηματολόγια
Στο άμεσο μέλλον η Σχολική Βιβλιοθήκη της Σιβιτανιδείου Σχολής θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα αιτήματα των χρηστών της και να προσπαθήσει να τα εφαρμόσει για την καλύτερη λειτουργία της και τη βελτίωση των υπηρεσιών της στο μέγιστο βαθμό, ώστε να επιλέξει στόχους και σκοπούς που να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία διαθέτοντας ποικιλία πηγών και μέσων. Τοιουτοτρόπως θα συμβάλλει στη δια βίου μάθηση ανταποκρινόμενη στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής και θα προάγει δεξιότητες αναζήτησης, κρίσης και αξιοποίηση της πληροφορίας, η οποία εξελίσσεται σε γνώση για τη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, θεμιτό είναι να δημιουργήσει συνεργατική επικοινωνία με άλλα σχολεία και την τοπική κοινωνία, μέσα από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Τέλος, ως θεσμός αξίζει να προσδιορίζει την παροχή υπηρεσιών της, την ανάπτυξη της και την αξιολόγηση της χρηστικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της, με σκοπό την ικανοποίηση των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών στο παρόν και στο μέλλον, ως χώρος πολιτισμικής αναφοράς για την εκπλήρωση της αποστολής της, και φορέας ιστορίας αντάξιας του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-11-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιβλιοθήκες (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων
Σχολικές βιβλιοθήκες
School libraries
Οικονομικά αναπτυξιακά προγράμματα - Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της
Λέξεις-κλειδιά:
Σιβιτανίδειος Σχολή, Βιβλιοθήκη, Σχολικές βιβλιοθήκες, Εκθέσεις Πεπραγμένων Σχολικών Βιβλιοθηκών, ΕΠΕΑΕΚ
Περιγραφή:
324 σ., εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Diplomatiki ergasia.pdf

12 MB